THE NEW YORK-EASTMED SUMMIT


                                                                                                                                                        

29 Σεπτεμβρίου 2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαδικτυακό συνέδριο Economist
THE NEW YORK-EASTMED SUMMIT
A SEA OF CONFLICT OR A SEA OF OPPORTUNITIES?
29 Σεπτεμβρίου 2020  Διαδικτυακά www.hazliseconomist.com


Μέρος Β’


Στην αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων που έλαβε η Κύπρος από την έναρξη της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδηςκάνοντας αναφορά στις απροσδόκητες προκλήσεις του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπουργός μίλησε για τα έγκαιρα οικονομικά μέτρα που έλαβε η χώρα, καθώς και για τη δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων που υιοθέτησε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις του 2020 που εκτιμούσαν συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 7% αναθεωρούνται προς τα κάτω στο -5,5% για αυτό το έτος. Αφού έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των παραδοσιακών πυλώνων της οικονομικής ανάπτυξης στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων, άμεσων ξένων επενδύσεων, και εξήρε τη σημασία τους ειδικά σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας.


Μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Νίκος Παπαθανάσης, συμπληρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη, με γνώμονα τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. 

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα με τη διαχείριση της επιδημίας, κάτι που θα την ευνοήσει και ως επενδυτικό προορισμό, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος,. Επεσήμανε ότι η επιδημία έπαιξε ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ψηφιοποίησης. Ως έναν από τους λόγους που η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός ανέφερε και το ότι τα στοιχεία ενεργητικού (assets) της χώρας είναι ακόμα υποτιμημένα, ενώ ανέφερε παραδείγματα κλάδων που είναι ελκυστικοί για επενδύσεις. 


Στα προγράμματα μετανάστευσης ή/και απόκτησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων αναφέρθηκε ο Dominic Volek, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Henley and Partners, εξηγώντας τη σημασία τους για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη διαφοροποίηση του παγκόσμιου επενδυτικού portfolio. Τόνισε τις υψηλές επιδόσεις της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας σε τέτοιου είδους προγράμματα, ενώ έδωσε και παραδείγματα θετικών επιπτώσεών τους στην οικονομική δραστηριότητα. 


Τεράστια ευκαιρία για καινοτομία στο επιχειρείν χαρακτήρισε την κρίση του κορωνοϊού o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Innovate Israel Itai Green. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη των επιχειρήσεων, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν τις συνεργασίες τους, ενώ τόνισε ότι τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία της διαφοροποίησης της γνώσης και της εμπειρίας.

Για τη θέση των γυναικών εν σχέσει προς το επιχειρείν μίλησε η συνιδρύτρια και διευθύνουσα εταίρος του Beyond the Billion & The Billion Dollar Fund for Women Shelly Porges, αναφερόμενη στην ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών «οικοσυστημάτων» που θα ευνοούν την εμπλοκή των γυναικών. Εστίασε επίσης στη συμβολή των γυναικών στην ίδρυση επιχειρήσεων, και ιδίως καινοτόμων τεχνολογικά επιχειρήσεων. Τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα ειδικά στη Μεσόγειο, όπου ακόμα υστερεί.

Στην προώθηση των επενδύσεων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με τη βοήθεια μιας πολιτικής που θα ευνοεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ. Χαρακτήρισε την Κύπρο κορυφαίο προορισμό για την εγκατάσταση εταιρειών που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πελάτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι υπάρχει αυτοπεποίθηση για την επόμενο περίοδο. Έδωσε, επίσης, παραδείγματα από οικονομικούς κλάδους ελκυστικούς για επενδύσεις.


Η ενέργεια είναι καταλύτης για τη συνεργασία στην περιοχή, τόνισε ο 
Άριστος Κωνσταντίνου, Εμπορικός Σύμβουλος, Βόρεια Αμερική, στο Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο EastMed Gas Forum. Επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να υποδεχθεί επενδύσεις, αναφέροντας και συγκεκριμένους τομείς, ενώ έδασε έμφαση στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μισό δις πληθυσμό, κατά βάση νεανικό, που υιοθετεί όλο και περισσότερο τις δυτικές καταναλωτικές συνήθειες. Μίλησε επίσης για δυνατότητα της Κύπρου να εξελιχθεί σε ένα ισοδύναμο της Σιγκαπούρης στην περιοχή μας.


Αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου για την μετά την επιδημία περίοδο εξέφρασε Αλέξανδρος ΜπουλουγούρηςCFA, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης, WOOD & Company, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και σε ορισμένα μειονεκτήματα, όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χαμηλή κουλτούρα πληρωμών. Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή αναπτυσσόταν πιο αργά από την Κύπρο πριν από την επιδημία, ωστόσο τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. 


Τη
 σημασία της συνεργασίας «3+1» (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) εξήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Francis Fannonο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα πύλη των Βαλκανίων και της Ευρώπης, δίνοντας σχετικά παραδείγματα από τον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επεσήμανε τη δυνατότητα του φυσικού αερίου να γίνει ο «ειρηνοποιός» στην περιοχή. Ο κ. Φάνον ανέφερε ότι υπάρχει «ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», τονίζοντας ότι μόνο η ειρηνική διπλωματική διαδικασία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.


Τη σημασία της ίδρυσης του EastMed Gas Forum τόνισε 
η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, ενώ αναφέρθηκε γενικά στη συνεργασία γύρω από το φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών της περιοχής, από την οποία, όπως είπε, δεν αποκλείεται καμία χώρα. Μίλησε επίσης για άλλα ενεργειακά projects στα οποία εμπλέκεται η Κύπρος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης-Ασίας (Euro-Asia Interconnector) και Ευρώπης-Αφρικής (Euro-Africa Interconnector). Ακόμα, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έθεσε η επιδημία και στις οικονομικές συνέπειες αυτής.


Στη σχέση ενεργειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής αναφέρθηκε 
ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής να γίνει αιτία συμφιλίωσης και όχι πηγή απειλών. Μίλησε για τα ενεργειακά projects στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτήρισε τη συνεργασία των «τριών δημοκρατικών κρατών» της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) ως «άγκυρα σταθερότητας», ενώ επεσήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καλύψει το 8-10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Για τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling LPAvner Oil Yaniv Friedman, για τις οποίες τόνισε ότι έχουν μετασχηματίσει την περιοχή. Αναφέρθηκε στην πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στις γειτονικές του χώρες και τη σημασία της και γενικά στο πώς η ενέργεια συμβάλλει στην περιφερειακή συνεργασία. Ο κ. Friedman μίλησε επίσης για τις προοπτικές του 2021, αναφερόμενος και στο πρόβλημα των ιστορικά χαμηλών τιμών των υδρογονανθράκων. Αναλυτικό πρόγραμμαhttp://www.hazliseconomist.com/en/event/The_Eastern_Mediterranean/agendaSupporting organisationCFA Society Greece
Platinum sponsorPwC Cyprus
Gold sponsorsHenley & PartnersInvest Cyprus
With the support of the Cyprus Embassy Trade Center and Enterprise Greece
Academic partnerALBA Graduate Business School-The American College of Greece

29 Σεπτεμβρίου 2020ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαδικτυακό συνέδριο Economist
THE NEW YORK-EASTMED SUMMIT
A SEA OF CONFLICT OR A SEA OF OPPORTUNITIES?
29 Σεπτεμβρίου 2020  Διαδικτυακά www.hazliseconomist.comΜέρος Α’


Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών θα πρέπει να γίνει ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που έστειλε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διένεξη γύρω από τους υδρογονάνθρακες της ΝΑ Μεσογείου.

Η ευημερία απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια, και η διπλωματική οδός είναι ο μόνος δρόμος για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, υπογράμμισε ο κ. Πάλμερ, χαρακτηρίζοντας τη ΝΑ Μεσόγειο ως στρατηγικό χώρο για τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο, έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και θα πρέπει να σταματήσουν. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αμερικανική στήριξη στον άξονα συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.


Αν το εμβόλιο καθυστερήσει, η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν το εμβόλιο έρθει σύντομα, θα υπάρξει ισχυρό rebound, ιδίως στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον καλή φήμη ως επενδυτικός προορισμός. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδηςο οποίος -μεταξύ άλλων- συμπέρανε ότι το 2020 ήταν μια κακή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αλλά καλύτερη από την αντίστοιχη σε ανταγωνίστριες χώρες.


Στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος περιέγραψε παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα και στη δικαιοσύνη, μιλώντας για εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2021.


Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου, ο οποίος έκανε λόγο για ταχεία ανάκαμψη και ευκαιρίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ευρύτερα, περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον, μίλησε για άφθονη ρευστότητα.


Παράλληλα, τις προοπτικές της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων ανέδειξε ο πρόεδρος του American-Central European Business Association (ACEBA) Eric Stewart.

Αναλυτικό πρόγραμμαhttp://www.hazliseconomist.com/en/event/The_Eastern_Mediterranean/agenda

Supporting organisationCFA Society Greece
Platinum sponsorPwC Cyprus
Gold sponsorsHenley & PartnersInvest Cyprus
With the support of the Cyprus Embassy Trade Center and Enterprise Greece
Academic partnerALBA Graduate Business School-The American College of Greece
ContributorsCyprus-US Chamber of CommerceInnovate IsraelArtecniko
                                                                                                                                                         

 

 September 25th 2020

 

PRESS RELEASE
Virtual Economist Event
THE NEW YORK-EASTMED SUMMIT
“A SEA OF CONFLICT OR A SEA OF OPPORTUNITIES?”

September 29th 2020  Online www.hazliseconomist.com (3 pm EEST-8 am EDT)

 

The Eastern Mediterranean region is in the spotlight, as geopolitical tensions and disputes regarding hydrocarbons and establishment of maritime zones in the region escalate. Nevertheless, economic cooperation maintains momentum and new alliances are being formed.

 

Within this context, The Economist’s upcoming NEW YORK-EASTMED SUMMIT entitled “A sea of conflict or a sea of opportunities?", will explore the prospects of the relations between Cyprus, Greece and Israel, but also the role of the United States in the region, especially in view of the crucial November US presidential elections.

 

The event is being organised under the auspices of the Ministry of Development and Investments of Greece and the Ministry of Energy, Commerce and Industry of Cyprus and it is scheduled to be broadcast on September 29th 2020 (3 pm EEST-8 am EDT) through the website www.hazliseconomist.com.  


Confirmed speakers:
Francis Fannon, assistant secretary for the bureau of energy resources, US Department of State
Matthew Palmer, deputy assistant secretary of European and Eurasian affairs, United States
Adonis Georgiadis, minister for development and investments, Greece
Constantinos Petrides, minister of finance, Cyprus
Natasa Pilides, minister of energy, commerce and industry, Cyprus
Nikos Papathanassis, alternate minister of development and investments, Greece
Yannis Maniatis, former minister for environment, energy and climate change, Greece
Averof Neofytou, president, Democratic Rally, Cyprus (DISY)
Alex Boulougouris, CFA, co-head of research, WOOD & Company
Aristos Constantine
, trade commissioner, Cyprus Embassy Trade Center – New York
Evgenios Evgeniou, CEO, PwC Cyprus
Georgios Filiopoulos, CEO, Enterprise Greece
Yaniv Friedman, deputy CEO, Delek Drilling LP, Avner Oil
Itai Green, founder and CEO, Innovate Israel
Michalis P. Michael, chairman, Invest Cyprus
Shelly Porges, co-founder & managing partner, Beyond the Billion & The Billion Dollar Fund for Women
Eric Stewart, president, American-Central European Business Association (ACEBA)
Dominic Volek,, member of the executive committee, Henley and Partners

The event will be chaired by
Joan Hoey, regional director for Europe of The Economist Intelligence Unit.

Online agenda: http://www.hazliseconomist.com/en/event/The_Eastern_Mediterranean/agenda 

Supporting organisation:
CFA Society Greece
Platinum sponsor:
PwC Cyprus
Gold sponsors:
Henley & Partners, Invest Cyprus
With the support of the
Cyprus Embassy Trade Center and Enterprise Greece
Academic partner:
ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Contributors:
Cyprus-US Chamber of Commerce, Innovate Israel, ArtecnikoEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner