TAKING CYBERSPHERE TO THE NEXT LEVEL

 

 

18 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
TAKING CYBERSPHERE TO THE NEXT LEVEL
A peek into the future boardroom
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019
Grand Hyatt Athens

ΜΕΡΟΣ Β

Κωνσταντίνος Μέγας, Executive director επιχειρησιακής ασφάλειας & συνέχειας, Όμιλος ΟΤΕ
Ανατρεπτική κίνηση για τον όμιλο χαρακτήρισε το Security Operation Center ο executive director επιχειρησιακής ασφάλειας και συνέχειας του Ομίλου ΟΤΕ Κωνσταντίνος Μέγας, τονίζοντας ότι οι πελάτες θα πρέπει να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι το 2017 τα mails με κακόβουλο υλικό αυξήθηκαν κατά 48%, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα σοβαρών κυβερνο-επιθέσεων ανά τον κόσμο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απειλή στον κυβερνοχώρο αποτελεί και μια επιχειρηματική ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις στον τομέα είναι το κόστος, η έλλειψη τεχνογνωσίας, το security by design, η ύπαρξη πολύπλοκων προϊόντων και, τέλος, το αυξανόμενο πεδίο των επιθέσεων.

Δημήτρης Τσαπούλης, Chief Operating Officer, The Signal Group
Στη σχέση του ναυτιλιακού τομέα με τον κυβερνοχώρο εστίασε κατά την ομιλία του ο chief operating officer του Signal Group Δημήτρης Τσαπούλης, ο οποίος παρουσίασε λύσεις που απαλλάσσουν τη ναυτιλία από περίπλοκες εργασίες. Με τη βοήθειά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι πιο σημαντικό στη δουλειά τους. Επιπλέον, ο κ. Τσαπούλης ανέφερε ότι μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) υπάρχει πλέον η δυνατότητα στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών να λαμβάνουν οι εταιρείες ανά πάσα στιγμή δεδομένα για το πού βρίσκονται τα πλοία τους και τι κάνουν, καθώς και να διαχειρίζονται τα φορτία τους, τις ναυλώσεις κ.ο.κ. Μέσα από τέτοιες δυνατότητες, η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να επεκταθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Signal Group.


Γιάννης Δαμιανός, Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, LINK Technologies
Για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συσκευών που είναι πλέον διασυνδεδεμένες μίλησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LINK Technologies Γιάννης Δαμιανός. Το 2020 θα υπάρχουν 24 δισεκατομμύρια τέτοιες συσκευές, ενώ το Internet of Things (ΙοΤ) υπολογίζεται σήμερα ως αγορά στα 357 δις δολάρια, ανέφερε ο κ. Δαμιανός. Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα είναι η Βαρκελώνη, είπε ο κ. Δαμιανός, η οποία μεταξύ άλλων έχει 50 εκατ. έσοδα ετησίως από το smart parking. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αντίστοιχα παραδείγματα από τη χώρα μας, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η τηλεμετρία στην ύδρευση και η διαχείριση απορριμματοφόρων στη Θεσσαλονίκη, επίσης ΕΚΑΒ (συντονισμός σε περίπτωση ατυχήματος), ΟΑΣΑ (θέση λεωφορείων) κ.λπ. Μια πλήρης ανάπτυξη του IoT θα επέτρεπε την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας κατά 25% μέχρι το 2025, κάτι που θα σήμαινε 27,5 δις για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανός.


Itai Green, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel
Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας του Ισραήλ έχουν κατανοήσει ότι οι κυβερνο-απειλές είναι εδώ για να μείνουν, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovate Israel Itai Green. Επομένως, ο στόχος είναι να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτούς που επιτίθενται, επεσήμανε. O κ. Green ανέφερε ότι το 2018 υπήρχαν ήδη στο Ισραήλ 450 εταιρείες στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας, με επενδύσεις άνω του 1 δις ευρώ την εν λόγω χρονιά και στη συνεχεία υπογράμμισε τις βασικές τάσεις όσον αφορά την κυβερνο-ασφάλεια: προστασία δεδομένων, κρυπτογράφηση και ιδιωτικότητα, διασυνδεδεμένες συσκευές (IoT), security operations, ασφάλεια υποδομής και δικτύου κ.λπ. Επεσήμανε περιπτώσεις μεγάλων πρόσφατων επιθέσεων σε πολυεθνικές εταιρείες (π.χ.  yahoo), ενώ επίσης εστίασε στον ρόλο της κυβερνο-ασφάλειας σε συγκεκριμένες βιομηχανίες (αεροναυπηγική, μεταφορές και logistics, θαλάσσιες μεταφορές, κοινή ωφέλεια-ενέργεια και τουρισμός) καθώς και στις επιτυχίες του Ισραήλ στον τομέα. «Η συνεργασία είναι το κλειδί», τόνισε ο κ. Green. 


Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Στο όραμα ενός δυναμικού ελληνικού «οικοσυστήματος» καινοτομίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι οι startup εταιρείες είναι το κλειδί για τη μείωση της ανεργίας και του brain drain, πόλος έλξης νέων επενδύσεων καθώς και πηγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν προς τη δημιουργία αυτού του «οικοσυστήματος», σύμφωνα με μια μελέτη-πρόταση του ΣΕΒ και της Boston Consulting Group. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας ενός “innovation district”, ενδεχομένως σε μια αναξιοποίητη περιοχή της Αθήνας, που μπορεί να διαμορφωθεί σε μια cyber κυψέλη, όπου θα συναντηθούν η τεχνολογική καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια, οι startups και οι έμπειροι managers, με στόχο κυρίως τη διεθνή αγορά.

Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι ο επισπεύδων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης, αλλά και αυτός που θα πρέπει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα θα παράσχει το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη γνώση, που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες επιχειρήσεις και startups θα λειτουργούν συμπληρωματικά, σύμφωνα με τον ίδιο. «Στην ελληνική πραγματικότητα ο κύριος ρόλος του κράτους είναι να άρει τα εμπόδια και μετά να βοηθήσει ενεργά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης, και αναφέρθηκε σε τομείς όπου το κράτος μπορεί να βοηθήσει (ρυθμιστικό πλαίσιο, πνευματική ιδιοκτησία, απλοποίηση διαδικασιών, φορολογικά κίνητρα, αξιοποίηση πόρων και κρατικής περιουσίας). Ο οδικός χάρτης προς αυτό το όραμα θα μπορούσε να είναι: 2019 προετοιμασία, 2020 δημιουργία οικοσυστήματος και εύρεση πόρων, 2021 έναρξη, μαζί με προσέλκυση νέων επενδυτών και προβολή στο εξωτερικό, υπογράμμισε.

Dan Blumberg, Αντιπρόεδρος βιομηχανίας και περιφερειακής ανάπτυξης, Ben-Gurion University of the Negev (BGU)
Στην ανάπτυξη της πόλης Μπερσεβά και του πανεπιστημίου Ben-Gurion of the Negev ως διεθνούς κέντρου καινοτομίας και προηγμένης τεχνολογίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Αντιπρόεδρος βιομηχανίας και περιφερειακής ανάπτυξης του Ben-Gurion University of the Negev (BGU) κ. Blumberg. «Η κυβερνοασφάλεια για εμάς ήταν μια πλατφόρμα για να απογειωθούμε», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας πώς ξεκίνησαν να ασχολούνται από το 2004 με την κυβερνοασφάλεια, τον ρόλο που διαδραμάτισε η συνεργασία με την Deutsche Telekom και πώς συνέβαλε η μεταφορά στην περιοχή των μονάδων τεχνολογίας του στρατού. Ο κ. Blumberg τόνισε ακόμα τη σημασία της συνεργασίας ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβέρνησης και ιδιωτικής επένδυσης. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι βασικός στόχος μιας κυβέρνησης είναι να μην παρεμβαίνει και να αφήνει τους ακαδημαϊκούς και τις εταιρείες να κάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ακαδημαϊκός τομέας θα πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και η ιδιωτική επένδυση θα έρθει, όταν δει την ευκαιρία.


Κατερίνα Πραματάρη, Εταίρος, Uni.Fund, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στην ανάγκη υποστήριξης ενός «οικοσυστήματος» γύρω από την έρευνα επικεντρώθηκε κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist η εταίρος της Uni.Fund και αναπλ. καθηγήτρια του τμήματος διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατερίνα Πραματάρη. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δεν έχει εκμεταλλευθεί ακόμα, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των ερευνητών με ανθρώπους που γνωρίζουν από επιχειρήσεις και “smart money”, στη στρατηγική go-to-market και στα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα προκειμένου να βρουν χρηματοδότηση και να καταστούν αξιοποιήσιμα από την αγορά.

Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων σύμβουλος, Pobuca
Τι σημαίνει στην πράξη να βοηθάς τους πελάτες να αυτοματοποιήσουν τις σχέσεις τους με τους δικούς τους πελάτες και τις επαφές τους παρουσίασε μέσα από την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Pobuca Ισίδωρος Σιδερίδης. Αναφέρθηκε στο πώς μπορεί μια εταιρεία σε αυτόν τον τομέα να  παρακολουθεί μέσω AI αλγορίθμων τα σχετικά με τους πελάτες της data, ώστε να μπορεί να παράσχει την κατάλληλη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο. «Δεν είναι όλοι οι πελάτες το ίδιο», τα bots που διαχειρίζονται αυτούς τους αλγορίθμους πρέπει να αναπτύσσουν ένα είδος ενσυναίσθησης, ώστε να προσαρμόζονται στα προφίλ των πελατών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδερίδης.


Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής, τομεάρχης εθνικής άμυνας, Νέα Δημοκρατία, πρώην υπουργός δημόσιας τάξης
και προστασίας του πολίτη
«Αν η Τουρκία σηκώσει ένα κατασκοπευτικό drone πάνω από το Αιγαίο και η Ελλάδα θα πρέπει αντ’ αυτού να σηκώσει δύο F16, τότε θα έχουμε χάσει το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο τομεάρχης εθνικής άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για την ανάγκη να ενσωματώσει η Ελλάδα τις νέες τεχνολογίες στην εθνική της άμυνα. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να υλοποιήσει μια στρατηγική η οποία θα αρμόζει στις εξελίξεις του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι ο ιδιώτης δραστηριοποιείται εκεί όπου δίνει προτεραιότητα το κράτος για επενδύσεις.Ανδρέας Δερδεμέζης, Technopreneur και veteran gamer
Τη δυναμική της αγοράς video games στην οποία έχουν ενεργό συμμετοχή ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο technopreneur και veteran gamer Ανδρέας Δερδεμέζης, ο οποίος έκανε λόγο για τζίρο 137,98 δις δολάρια το 2018. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα κινητά αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα στον κλάδο και στάθηκε ιδιαίτερα στα e-sports, που απέδωσαν τζίρο 906 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα (400.000 - 500.000 καταναλωτές στον χώρο τον video games) υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Λεωνίδας Παναγόπουλος, Τεχνικός διευθυντής, presales services, ENCODE
Σήμερα διαρρέουν 30.000 αρχεία ανά λεπτό. Το ρήγμα στα data αντιστοιχεί σε μέσο κόστος 3,87 εκατ. ευρώ. Η πιθανότητα για ένα αντίστοιχο περιστατικό ανέρχεται σε 28,1% και ο μέσος χρόνος εντοπισμού είναι 197 μέρες. Με τον τρόπο αυτόν, περιέγραψε το μέγεθος της κυβερνοαπειλής κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο τεχνικός διευθυντής, presales services της ENCODE Λεωνίδας Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στις προκλήσεις, μίλησε για αναπτυσσόμενο σκοτεινό οικοσύστημα, αυξανόμενη τεχνολογική πολυπλοκότητα και υψηλή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε στόχους όπως ο έγκαιρος εντοπισμός και προειδοποίηση, η ανάπτυξη συμπεριφοριστικών analytics και η αυτοματοποίηση μηχανισμών ασφάλειας.

Σταυρούλα Καμπουρίδου, Σύμβουλος FinTech του διοικητή, Τράπεζα της Ελλάδος
Στην πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει ένα FinTech κέντρο καινοτομίας ως ειδικό σημείο επαφής για όλες τις επιχειρήσεις (κατεστημένους φορείς, νεοσύστατες εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) που αναπτύσσουν ή υλοποιούν καινοτομίες στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή της στο συνέδριο του Economist η σύμβουλος FinTech του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Σταυρούλα Καμπουρίδου.

Η ίδια επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, ένα βήμα μπροστά από τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018. Τόνισε πάντως ότι η χώρα καταγράφει ελπιδοφόρες επιδόσεις στο ανθρώπινο δυναμικό - 21η ανάμεσα σε 140 χώρες.

Η κ. Καμπουρίδου παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2017, σε σύγκριση με το 2014, οι εγχρήματες συναλλαγές μέσω ebanking και mobile banking στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 95%.

Γιώργος Τσινός, Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφορίας (CISO), Εθνική Ασφαλιστική
Η αγορά information security αντιστοιχεί σε 143 δις δολάρια και εκτιμάται ότι θα καταγράψει ετήσια ανάπτυξη 7,8% την περίοδο 2017-2022, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφορίας (CISO) της Εθνικής Ασφαλιστικής Γιώργος Τσινός. Ο ίδιος μίλησε για προκλήσεις όπως η ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος ΙΤ, το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, οι νέες κυβερνοαπειλές και η έλλειψη δεξιοτήτων.

Η Εθνική χρησιμοποιεί ‘tailor made’ λύσεις για cyber insurance προϊόντα, συνδυάζοντας την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και τις απώλειες του πρώτου μέρους, ανέφερε ο κ. Τσινός. «Διαμοιράζοντας το ρίσκο, νοιάζεσαι για την επιχείρηση», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι «κάνοντας μια σοφή κίνηση σήμερα αποτρέπεις μια απώλεια που δεν θα μπορείς να υποστηρίξεις αύριο».

John Fokker, head of cyber investigations, McAfee Advanced Threat Research
Η τεχνολογία και τα data οδηγούν τις επιχειρήσεις του μέλλοντος, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής των cyber investigations της McAfee Advanced Threat Research John Fokker, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κλειδί της αίθουσας του server είναι πλέον το κλειδί της προοπτικής ενός οργανισμού. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη ένας οργανισμός να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς που αφορούν τα data του και στάθηκε στις δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν μηχανισμοί αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών.


Μαριάνα Πυργιώτη, Συνιδρύτρια, DOME consulting firm
Το 94% των μεγάλων επιχειρήσεων έχει προετοιμαστεί για μια κρίση παραδοσιακού τύπου, αλλά μόνο το 42% έχει προετοιμαστεί για ένα περιστατικό data breach, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου η συνιδρύτρια της
DOME consulting firm Μαριάνα Πυργιώτη, τονίζοντας ότι το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης σε μια μεγάλη εταιρεία είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι το κόστος μιας παραδοσιακής κρίσης.

Η κ. Πυργιώτη παρατήρησε ότι η αντίληψη πως η πρόκληση αφορά κυρίως την ομάδα IT security μιας εταιρείας είναι λανθασμένη, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα αφορά πρωτίστως την ομάδα senior management και τον CEO, καθώς σχετίζεται με τη διαχείριση οικονομικών και νομικών επιπτώσεων, καθώς και με την εταιρική φήμη.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισχυρή εταιρική συναντίληψη για τις κρίσεις στον κυβερνοχώρο, να ενισχυθεί η απαιτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση, να ιδρυθούν ομάδες διαχείρισης κυβερνοκρίσεων, να «τρέξουν» αντίστοιχα σενάρια προσομοίωσης και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ο τομέας της επικοινωνιακής διαχείρισης.


Χρήστος Ονουφρίου, Διευθύνων σύμβουλος, Odyssey Cybersecurity
Η πιθανότητα να κληθεί κάποιος σήμερα να αντιμετωπίσει μια κυβερνοκρίση είναι αυξανόμενα υψηλή, παρατήρησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Odyssey Cybersecurity Χρήστος Ονουφρίου, τονίζοντας ότι η σωστή διαχείριση κρίσης απαιτεί σχεδιασμό και προετοιμασία, με το σκεπτικό ότι «θα πρέπει να προετοιμάζεται κανείς για το χειρότερο».

«Θα σώσουν οι ομάδες διαχείρισης κρίσεων τους CEOs; Ναι, για έναν περιορισμένο αριθμό περιστατικών και υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς με χάκερς; Εξαρτάται…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ονουφρίου.

In collaboration with DOME consulting firm
Gold sponsor:
POBUCA
Silver sponsor:
Cosmote
Bronze sponsors:
OPAP, Intracom Defense Electronics, Intrasoft International, Odyssey Cybersecurity
Contributors:
Link Technologies, ENCODE, Hanikian Law Firm
Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Airline carrier: Aegean Airlines
Telecommunications provider: WIND, Logistics supplier: DHL Express, Supporting organisations: SEPE, Cybertech Communication sponsors: Skai, Kathimerini, Online communication sponsor: CNN Greece
E-business provider:
Generation Y 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
TAKING CYBERSPHERE TO THE NEXT LEVEL
A peek into the future boardroom
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019
Grand Hyatt Athens

ΜΕΡΟΣ Α

John Andrews
, Consultant Editor, The Economist
Η 4η βιομηχανική επανάσταση αφορά στην πραγματικότητα τη συγχώνευση του φυσικού κόσμου με τον κυβερνοκόσμο και οι ορίζοντες που διανοίγονται είναι απεριόριστοι, σημείωσε ο consultant editor του The Economist και πρόεδρος του συνεδρίου Taking cybersphere to the next levelJohn Andrews, τονίζοντας ότι η διαδικασία ενέχει θετική προοπτική αλλά και ρίσκο.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι θα είναι συναρπαστικό», συμπλήρωσε, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Mariya Gabriel, Επίτροπος ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα)
H Κομισιόν προβαίνει σε κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ενιαία ψηφιακή αγορά, διεμήνυσε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist η Επίτροπος ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mariya Gabriel, η οποία ξεχώρισε την καθιέρωση Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Κυβερνοασφάλειας. Η ίδια υπογράμμισε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιος στην επόμενη περίοδο του κοινοτικού προϋπολογισμού, με στόχο την ενίσχυση των αντίστοιχων επενδύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού βαθμού ασφάλειας. «Θα πρέπει να διερωτηθούμε πού στεκόμαστε και τι ακολουθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος, αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η εξέλιξη της τεχνολογίας επιδρά σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως μέλημα να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ψηφιακής αγοράς.

Λέανδρος Μαγλαράς, Διευθυντής, Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας της Ελλάδας, Γενική Γραμματεία ψηφιακής πολιτικής, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ελλάδα
«Προσεγγίζουμε την κυβερνοασφάλεια ως τομέα υψηλής προτεραιότητας και κάνουμε εκ των πραγμάτων ό,τι μπορούμε μέσα στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε. Όσο καλύτερα θα πηγαίνει η οικονομία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα», σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας της Ελλάδας, Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λέανδρος Μαγλαράς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον ρόλο της αρμόδιας αρχής ως συντονιστή των πολιτικών κυβερνοασφάλειας και συνδετικού κρίκου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας συν τοις άλλοις για συνδρομή παραγόντων της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου στο έργο της.


Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης
της Νέας Δημοκρατίας
Έκκληση στην κυβέρνηση «να σταματήσει τις καθυστερήσεις εναρμόνισης ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων στο εθνικό μας δίκαιο, γεγονός που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν στον κυβερνοχώρο», απηύθυνε μέσω του συνεδρίου του Economist η τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ασκώντας κριτική για «προχειρότητα με την οποία διαμορφώθηκε η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας».

Η κ. Ασημακοπούλου επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στο σύνολο των 100 χωρών του Δείκτη Κυβερνοασφάλειας για το 2018, και στην 20η θέση στο σύνολο των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

«Η Ελλάδα συλλέγει τη χαμηλότερη βαθμολογία σε υποκατηγορίες της αξιολόγησης όπως η στρατηγική της ικανότητα να αντιμετωπίζει απειλές, η διαδικασία αποτελεσματικής άμυνας σε κρίσεις και η ψηφιακή ασφάλεια των κρίσιμων εθνικών υποδομών», υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας για την ανάγκη της χώρας να επενδύσει δραστικά σε τομείς όπως η δημιουργία προτύπων κυβερνοασφάλειας για οργανισμούς και επαγγελματίες, τασσόμενη υπέρ της υποστήριξης συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για πιλοτικές τεχνολογίες.

Η κ. Ασημακοπούλου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το διεθνές φαινόμενο κακόβουλων παρεμβάσεων ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να δημιουργήσει μια επιτροπή για την αποτροπή fake news στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, αφορά έναν μηχανισμό «πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη συμμετοχή των κομμάτων.

Λεωνίδας Ραπτάκης, Γερουσιαστής της πολιτείας του Ροντ Άϊλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών
Τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τον κόσμο σήμερα η δραστηριοποίηση χάκερς, οι οποίοι «κλέβουν πληροφορίες για να βγάζουν χρήματα», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο γερουσιαστής της πολιτείας του Ροντ Άϊλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών Λεωνίδας Ραπτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη οι νέοι της εκάστοτε χώρας να αναμιχθούν ενεργά στις πολιτικές αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, «ως στρατιώτες που θα πολεμήσουν για το μέλλον». Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς οργανισμοί ανά τον κόσμο αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό που θα ενεργοποιηθεί σε έναν «όλο και πιο σημαντικό» τομέα, την κυβερνοασφάλεια.

Rami Efrati, former head of the Civilian Division, Israel National Cyber Bureau- prime minister’s office
«Μην περιμένετε», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου ο πρώην επικεφαλής του Civilian Division, Israel National Cyber Bureau- prime minister’s office Ram Efrati, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις συνήθως δεν επενδύουν εγκαίρως σε νευραλγικούς τομείς, αλλά αντιθέτως αναλαμβάνουν δράση μόνο αφού έρθουν αντιμέτωπες με μια καταλυτική έξαρση ενός προβλήματος. «Κι έτσι καταλήγουν να δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα».

Ο κ. Efrati στάθηκε στο γεγονός ότι οι ταλαντούχοι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να «τρέξουν» τη δημιουργία και λειτουργία ενός οικοσυστήματος καινοτόμων κυβερνοκέντρων, τα οποία θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν και θα πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα αντί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο Ισραήλ ως αξιόπιστο εταίρο που είναι σε θέση να προσφέρει τεχνογνωσία, τονίζοντας ότι στη χώρα του περισσότερες από 150 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τα παιδιά λαμβάνουν βασικές τεχνολογικές γνώσεις από την ηλικία των 10 ετών.

Aidan Ryan, Νομικός σύμβουλος, Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA)
Μαζί με τις υπαρκτές απειλές υπάρχουν και οι δράσεις τις οποίες μπορούμε και πρέπει να αναλαμβάνουμε, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist o νομικός σύμβουλος του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) Aidan Ryan, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων αρχικά υποτιμήθηκε. Περιγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα, κ. Ryan μίλησε για τεχνολογικές συσκευές ως δυνητικά επικίνδυνα όπλα, τα οποία είναι σε θέση να επιφέρουν ζημιές σε ψηφιακές υποδομές. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία το GDPR, το οποίο προβλέπει «συνέπειες για όποιον δεν συμμορφώνεται». Σημείωσε μάλιστα ότι το παράδειγμα εξετάζουν πλέον και άλλες περιοχές στον κόσμο.

Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής ερευνών, διαΝΕΟσις
Η υφιστάμενη αρχή για τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να έχει και εκτελεστικές δυνατότητες, με τη συνδρομή πόρων από τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό χώρο, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του συνεδρίου ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, υπενθυμίζοντας την πρόταση του οργανισμού για ένα εθνικό σχέδιο τεχνολογίας. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο κακόβουλων επιρροών ενόψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «κλειδί» την ενίσχυση της επίγνωσης γύρω από τον κίνδυνο.

Nimrod Kozlovski, εταίρος, δικηγορική εταιρεία Herzog Fox & Neeman
«Ένας οργανισμός συχνά προσεγγίζει την κυβερνοασφάλεια ως τεχνολογικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να χειρίζεται κάποιος ειδικός της τεχνολογίας. Υποθέτει ότι επενδύοντας στο cyber και αγοράζοντας περισσότερα προϊόντα ασφάλειας θα μπορεί να διαχειριστεί ένα περιστατικό όταν συμβεί. Όμως κάνει λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου ο εταίρος της δικηφορικής εταιρείας Herzog Fox & Neeman Nimrod Kozlovski. Ο ίδιος παρατήρησε ότι τα συστήματα των οργανισμών έχουν σχεδιαστεί να μπλοκάρουν και όχι να ερευνούν ένα περιστατικό. «Το αν ένα ρήγμα ασφάλειας αποτελεί περιστατικό για έναν οργανισμό δεν είναι τεχνολογική απόφαση αλλά απόφαση μάνατζμεντ, απόφαση νομική και θέμα ρίσκου», συμπλήρωσε ο κ. Kozlovski.

Γιάννης Σύρρος, Γενικός διευθυντής, ΣΕΠΕ, αναπληρωτής πρόεδρος, WITSA (World Information Technology and Services Alliance - Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας)
Ο άνθρωπος έχει σήμερα 14 τεχνολογίες που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ και αναπληρωτής πρόεδρος του WITSA Γιάννης Σύρρος περιγράφοντας τις τάσεις στην παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία. Ο ίδιος παρέθεσε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 70% των επιχειρήσεων δοκιμάζει το smartphone ως τη μοναδική συσκευή υποστήριξης πληροφορικής και τουλάχιστον το 20% θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρακτική έως το 2022.


In collaboration with
DOME consulting firm
Gold sponsor:
POBUCA
Silver sponsor:
Cosmote
Bronze sponsors:
OPAP, Intracom Defense Electronics, Intrasoft International, Odyssey Cybersecurity
Contributors:
Link Technologies, ENCODE, Hanikian Law Firm
Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Airline carrier: Aegean Airlines
Telecommunications provider: WIND, Logistics supplier: DHL Express, Supporting organisations: SEPE, Cybertech Communication sponsors: Skai, Kathimerini, Online communication sponsor: CNN Greece
E-business provider:
Generation Y

 

 

13 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
TAKING CYBERSPHERE TO THE NEXT LEVEL
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019
Grand Hyatt Athens

Η πρακτική εφαρμογή των επιτευγμάτων της ψηφιακής εξέλιξης, από τα τεχνολογικά εργαστήρια στους τομείς της διοίκησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τίθεται στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου του Economist με θέμα
“TAKING CYBERSPHERE TO THE NEXT LEVEL: A peek into the future boardroom”, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Αθήνα.

Παράμετροι όπως η αναβαθμισμένη επικοινωνία και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, μέσα σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο περιβάλλον το οποίο ενέχει ευκαιρίες όπως και απειλές, θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα σταθούν ιδιαίτερα στο αντικείμενο της κυβερνοασφάλειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εισηγητές θα προσεγγίσουν παράλληλα τις ανάγκες για τη χάραξη κυβερνητικών πολιτικών, με στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τη βελτίωση της καθημερινότητας στην εποχή της κυβερνοτεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συμμετέχουν:
Νίκος Παππάς, Υπουργός ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης
της Νέας Δημοκρατίας
Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής, τομεάρχης εθνικής άμυνας, Νέα Δημοκρατία, πρώην υπουργός δημόσιας τάξης
και προστασίας του πολίτη
Mariya Gabriel, Επίτροπος ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα)
Ram Aviram, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα,  lead consultant, BIT Consultancy
Dan Blumberg, Ανιπρόεδρος βιομηχανίας και περιφερειακής ανάπτυξης, Ben-Gurion University of the Negev (BGU)
Γιάννης Δαμιανός, Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, LINK Technologies
Itai Green, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel
Σταυρούλα Καμπουρίδου, Σύμβουλος FinTech του διοικητή, Τράπεζα της Ελλάδος
Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Κωνσταντίνος Μέγας, Executive director επιχειρησιακής ασφάλειας & συνέχειας, Όμιλος ΟΤΕ
Χρήστος Ονουφρίου, Διευθύνων σύμβουλος, Odyssey Cybersecurity
Λεωνίδας Παναγόπουλος, Τεχνικός διευθυντής, presales services, ENCODE
Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής ερευνών, διαΝΕΟσις
Μαριάνα Πυργιώτη, Συνιδρύτρια, DOME consulting firm
Aidan Ryan, Head, office of the policy unit, legal officer, European Union Agency for Network and Information Society (ENISA)
Raj Samani, Chief scientist, McAfee, ειδικός σύμβουλος, European Cybercrime Centre
Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων σύμβουλος, Pobuca
Γιάννης Σύρρος, Γενικός διευθυντής, ΣΕΠΕ, Αναπληρωτής πρόεδρος, WITSA
Γιώργος Τσινός, Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφορίας (CISO), Εθνική Ασφαλιστική

In collaboration with DOME consulting firm
Gold sponsor: POBUCA
Silver sponsor:
Cosmote
Bronze sponsors:
OPAP, Intracom Defense Electronics, Intrasoft International, Odyssey Cybersecurity
Contributors:
Link Technologies, ENCODE, Hanikian Law Firm
Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Airline carrier: Aegean Airlines
Telecommunications provider: WIND, Logistics supplier: DHL Express, Supporting organisations: SEPE, Cybertech Communication sponsors: Skai, Kathimerini, Online communication sponsor: CNN Greece
E-business provider:
Generation YEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner