THE EASTMED - LONDON INVESTMENT SUMMIT


 
Δεκεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THE EASTMED-LONDON INVESTMENT SUMMIT
Cyprus-Greece-Israel: Propelling a partnership for growth
Δεκεμβρίου 2019, London Stock Exchange


Θόδωρος ΣκυλακάκηςΥφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτικήΕλλάδα
Η Ελλάδα έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να προσελκύσει επενδύσεις, εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος τρεις παράγοντες. Πρώτον, έχει πολιτική σταθερότητα (φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση με ορίζοντα 4 ετών). Δεύτερον, απολαμβάνει δραστική μείωση στο κόστους δανεισμού (από 3,9% τον Μάρτιο, το επιτόκιο του 10ετούς διαμορφώνεται σε 1,5% σήμερα). Τρίτον, προσφέρει δημοσιονομικό και επενδυτικό κίνητρο (επίκειται η μείωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα: το 3,5% του ΑΕΠ εξαντλείται το 2022 και η κυβέρνηση επιδιώκει να το μειώσει νωρίτερα).

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι η μείωση των δημοσιονομικών στόχων βγάζει νόημα για μια καλύτερη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους: «Η Γερμανία αλλάζει και θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, επιδιώκοντας τον διάλογο πάνω σε τεχνική βάση».

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μειώνει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για να καταλήξει στο 20%, το οποίο θα προσφέρει «ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά συστήματα για τις επιχειρήσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ».

Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν είχε ανακάμψει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ήταν το αρνητικό κλίμα για τις επενδύσεις και η υπερβολικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική πάνω στη βάση των υπεραποδόσεων: κατά μέσο όρο 2% υψηλότερα των στόχων τα πρωτογενή πλεονάσματα τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ επέκρινε την Ευρώπη για τους ήδη υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους στην Ελλάδα.

Αβέρωφ Νεοφύτουπρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ)
Η κυπριακή οικονομία είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτουτονίζοντας ότι η χώρα προχωρά σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για ακόμη πιο φιλοεπενδυτικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για εκσυχρονισμό του δημοσίου, μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και ψηφιοποίηση του κράτους.

Η συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο μπορεί να καταστεί game changer για την προώθηση της ασφάλειας και των επενδύσεων στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου. Όπως είπε, ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει, με τις εξελίξεις στην ενέργεια να οδηγούν σε συνέργειες. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον το Brexit όπως όλα δείχνουν υλοποιηθεί και στην πράξη, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το διαβατήριο για πολλές βρετανικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κωνσταντίνος Ηροδότουδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Οι κυπριακές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και με ρευστότητα, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου. «Πλέον δεν μιλάμε απλώς για σταθεροποίηση αλλά για ουσιαστική πρόοδο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», διεμήνυσε ο κ. Ηροδότου, σημειώνοντας ότι το 80% των καταθέσεων αντιστοιχεί σήμερα σε εγχώριους αποταμιευτές. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία πετυχαίνει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη - 3,3% το 2019, οριακά κάτω από 3% το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία δημιουργεί buffers ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τις συνέπειες στο ενδεχόμενο εξωτερικών σοκ. Πρόσθεσε δε ότι η Κύπρος αξιοποιεί πλήρως το διεθνές περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, ως χώρα που έχει να επωφεληθεί από αυτό.

Ευγένιος Ευγενίουδιευθύνων σύμβουλοςPwC Cyprus
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αληθινό και οι αναπτυξιακές προοπτικές δείχνουν στέρεες, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Cyprus Ευγένιος Ευγενίου, αναφορικά με τη φάση την οποία διανύει η κυπριακή οικονομία. Περιγράφοντας τομείς οι οποίοι κρύβουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, στάθηκε στο νέο σύστημα υγείας το οποίο εισάγει η κυπριακή κυβέρνηση, στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και στην έρευνα και τεχνολογία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης στην Κύπρο, λόγος για τον οποίο εγκαθίστανται επενδυτές στο νησί.

Πανίκος Νικολάουδιευθύνων σύμβουλοςΤράπεζα Κύπρου
Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι στον σωστό δρόμο να γίνει ισχυρότερος, ασφαλέστερος, στραμμένος στο μέλλον και ικανός να δημιουργήσει αξία, τόνισε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου. Υπογράμμισε, ότι, παρόλα αυτά, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα πρέπει να «τελειώσει τη δουλειά», μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό. Εκτίμησε δε ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Lord Jonathan Hill, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητατις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών
Πλησιάζει η ώρα που η Βρετανία επιτέλους θα αποφασίσει τη θέση της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε σε εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών Lord Jonathan Hill, με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν μπροστά τους 10-12 μήνες για μια κοινή συμφωνία γύρω από το Brexit. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Brexit από μόνο του έχει επίδραση στο μέλλον και της Ευρώπης, καθώς επιδρά στην ισορροπία Βρετανία-Γαλλία-Γερμανία, και καθιστά την Ένωση εκ των πραγμάτων λιγότερο σταθερή. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άμυνα και την ασφάλεια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όσο η Ευρώπη βάζει εμπόδια στην οικονομική συνεργασία των δύο μερών στη μετά Brexit εποχή.

Σπύρος ΟικονομίδηςυποδιευθυντήςHellenic ObservatoryLondon School of Economics
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά ένα όλο και πιο αποδυναμωμένο εγχείρημα στο οποίο η Βρετανία δεν επιθυμεί να εμπλακεί, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο υποδιευθυντής του Hellenic ObservatoryLondon School of Economics Σπύρος Οικονομίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η σχέση των δύο μερών έχει ήδη καταστεί πολύ δύσκολη μέσα από την αντιπαράθεση για τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το Brexit.

Nicholas Burnsπρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ
«Τρομερά άδικες» για την Κύπρο χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Nicholas Burns, ο οποίος χαιρέτισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε με νόημα ότι είναι ο μόνος από την αμερικανική κυβέρνηση που συνομιλεί σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον χαρακτήρισε ως τον πιο αδύναμο ηγέτη που αντιπροσώπευσε ποτέ τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.


«“Αγκαλιάζει” τον Όρμπαν, τον Πούτιν και τον Ερντογάν και ασκεί κριτική στη Μέρκελ και τον Μακρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικεντρώνεται σε δημοκρατικούς αλλά σε απολυταρχικούς ηγέτες. «Έχει πάντως καλές σχέσεις με την Ελλάδα και εν προκειμένω σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», παρατήρησε ο κ. Burns, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικά στέρεες βάσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Ένας πρέσβης μπορεί να κάνει τη διαφορά και αυτός είναι σήμερα ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει εργαστεί σκληρά για την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στην οικονομία όσο και στην άμυνα και ασφάλεια».


Ο κ. Burns εξέφρασε την ανησυχία του για την «επιστροφή της Ρωσίας» στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι Ρωσία – Χεζμπολάχ – Ιράν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση στη Συρία. Επιπλέον, στάθηκε με προβληματισμό απέναντι στον κινεζικό παράγοντα, χαρακτηρίζοντας ευθέως «λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας» την είσοδο της Κίνας στον Πειραιά μέσω της Cosco.


Γεώργιος ΛακκοτρύπηςΥπουργός ενέργειαςεμπορίου και βιομηχανίαςΚύπρος
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικό το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο Υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου Γεώργιος Λακκοτρύπης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας που αφορά στον σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων κοινών υποδομών. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα ευρήματα στον τομέα των υδρογονανθράκων, με έμφαση στα κοίτασματα του «Λεβιάθαν» και της «Αφροδίτης», επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία του Eastmed Forum, για την προώθηση κοινών λύσεων στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι η Κύπρος και οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι είναι ικανοί να ολοκληρώσουν την αλυσίδα αξίας στην περιοχή, παρά τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία.

Efraim Chalamish, καθηγητής νομικής, New York University, ανώτερος σύμβουλος Duff & Phelps
«Θέλουμε να δούμε περισσότερο ιδιωτικό τομέα στην ενεργειακή συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο και υπάρχει η προοπτική αυτό να γίνει αυτό το επόμενο διάστημα», σημείωσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο καθηγητής νομικής του New York University και ανώτερος σύμβουλος της Duff & Phelps Efraim Chalamishτονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που πλαισιώνουν το East Med Forum, τονίζοντας ότι φέρνει όλους τους παίκτες μαζί στο τραπέζι και συνιστά μια δήλωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι τα σύνορα δεν έχουν μεγάλη σημασία όταν υπάρχει ισχυρή βούληση για οικονομική συνεργασία.

Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ερευνών του Όσλο για την Ειρήνη
«Οι υδρογονάνθρακες αναμφισβήτητα τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και προσελκύουν το ενδιαφέρον, ωστόσο, άνοιξαν και νέα κεφάλαια στο πεδίο της αντιπαράθεσης στην περιοχή», παρατήρησε ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ερευνών του Όσλο για την Ειρήνη Χάρης Τζήμητρας, με το βλέμμα στην τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. «Να είμαστε ρεαλιστές, να έχουμε την αίσθηση του επείγοντος σε σχέση και με τις τεχνολογικές εξελίξεις (το 26% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - 32% το 2030), να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να μη λαμβάνουμε τα πράγματα ως δεδομένα (από τον ρόλο των ΗΠΑ έως αυτόν της ΕΕ) συνέστησε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήμητρας.

Eli Cohenδιευθύνων σύμβουλοςMekorot Water Company
«Παίρνουμε νερό από τη Μεσόγειο μέσα σε 4 ώρες, το χρησιμοποιούμε για διάφορες καθημερινές χρήσεις και το ανακυκλώνουμε για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά μετά από 12 ώρες, αυτήν τη φορά στα χωράφια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Mekorot Water Company Eli Cohen, περιγράφοντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το Ισραήλ στον τομέα του νερού και την οποία εξάγει σε άλλες χώρες. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των συστατικών της σαλάτας που τρώμε προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και αυτό είναι επίτευγμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Cohen.

Σωτήριος Θεοφάνηςπρόεδρος Δ.Σκαι διευθύνων σύμβουλοςΟργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
Η πρωτοβουλία της Κίνας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» ασκεί συνεχή και τεράστια επιρροή στις θαλάσσιες μεταφορές, είτε κάποιος την υποστηρίζει, είτε όχι, τονίζοντας ότι σημασία έχει να διασφαλίζει κανείς το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας μια επιχείρησης όπως η κινεζική Cosco επεσήμανε ο πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, του Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Σωτήριος Θεοφάνης. «Δίκτυα, δίκτυα, δίκτυα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία που έχουν για την αναβάθμιση του ρόλου των λιμένων.

Μελίνα Πύργουμέλος ΔΣInvest Cyprus
Τους βασικούς τομείς στους οποίους η Κύπρος προσελκύει στρατηγικές επενδύσεις περιέγραψε από το βήμα του Economist στο Λονδίνο το μέλος ΔΣ της Invest Cyprus Μελίνα Πύργου, ξεχωρίζοντας πεδία όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία, η ανώτατη εκπαίδευση, η τεχνολογία και έρευνα, η υγεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα επενδυτικά funds. Η ίδια αναφέρθηκε σε κίνητρα που προσφέρει η Κύπρος, όπως το φορολογικό καθεστώς, η θετική οικονομική προοπτική, η πρόσβαση σε ταλέντα, οι ισχυρές υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων και η υψηλή ποιότητα ζωής.

Ηλίας Ηλιάδης
, αναπληρωτής Διευθυντής Υποστήριξης Επενδύσεων, Enterprise Greece (EG)

Τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανέδειξε ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ο αναπληρωτής Διευθυντής Υποστήριξης Επενδύσεων της Enterprise Greece Ηλίας Ηλιάδης. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία, κατά τη γνώμη του, συνοδεύουν την επιλογή μιας επένδυσης στην Ελλάδα, όπως η μοναδική γεωγραφική θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρωνο πλούτος φυσικών πόρωνη αναδυόμενη οικονομία με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξηςενώ σημείωσε ότι το 25% του πληθυσμού ηλικίας 25-65 ετών έχει πτυχίο πανεπιστημίου (μέσος όρος ΟΟΣΑ16%) και το 25% από αυτούς κατέχουν πτυχίο επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής ή μαθηματικών (μέσος όρος ΟΟΣΑ22%).

Xiaolin Chenδιευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων, KraneShares
Ο Δρόμος του Μεταξιού σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τις υποδομές της Κίνας και να ενισχύσει το διεθνές εμπόριο, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου η διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της KraneShares Xiaolin Chen, περιγράφοντας τη στρατηγική επιλογή του Πεκίνου να συνδεθεί με άλλες 68 χώρες του κόσμου για να εξάγει τα αγαθά που παράγει η κινεζική οικονομία. Η κ. Chen στάθηκε στα οφέλη αυτής της πολιτικής για τους ανθρώπους της Κίνας, οι οποίοι έχουν πλέον πρόσβαση σε καλύτερη εκπαίδευση και διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα.

Itai Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel
«Όποιος θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Innovate Israel Itai Green, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον κόσμο, προκειμένου να ετοιμάσουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής τους, αναζητούν καινοτομία στο Ισραήλ. «Η καινοτομία δεν είναι θέμα marketing. Θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας μιας επιχείρησης», σημείωσε ο Itai Green.

Γιάννης Μισιρλής, Ιδρυτής και διευθυντής, Imperio Group
Ο τομέας του real estate έχει μια μοναδική θέση μέσα σε αυτό το ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο ιδρυτής και διευθυντής του Imperio Group Γιάννης Μισιρλής. Οι παραδοσιακές επενδύσεις στο real estate, από κοινού με τις αναδυόμενες τάσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πραγματική δυναμική για δημιουργία εισοδήματος, καθώς θα είναι λιγότερο συσχετισμένες με τον οικονομικό κύκλο, σημείωσε και περιγράφοντας τις τάσεις επεσήμανεμεταξύ άλλων, πως οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν ότι οι δυνητικοί ενοικιαστές και αγοραστές σπιτιών θα αναζητήσουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον ακίνητα την ερχόμενη χρονιά. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, οι επενδυτές κατατάσσουν τη φοιτητική στέγη στους δέκα κορυφαίους σε ανάπτυξη τομείς για την επόμενη χρονιά. Ευρύτερα, σε συνέχεια των χαμηλών επιτοκίων και μιας πιο ρευστής χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της κατοικίας –με τις σταθερές αποδόσεις του και την αύξηση της αξίας– έχει καταστεί μια πολύ δημοφιλής επένδυση και προσφέρει κάποια προστασία από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, υπογράμμισε.

Anat Guetta, πρόεδρος, Ισραηλινής Αρχής Κινητών Αξιών (ISA)
Στην τρέχουσα πρωτοβουλία που προωθεί αυτές τις μέρες για τη δημιουργία Έξυπνων Αγορών σε ένα Έξυπνο Έθνος αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος της Ισραηλινής Αρχής Κινητών Αξιών (ISAAnat Guetta. «Οι βασικές μας προσπάθειες αυτό το διάστημα εστιάζουν στη διαμόρφωση μιας ολιστικής ρυθμιστικής αρχιτεκτονικής για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος στο Ισραήλ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό ρυθμιστικό καθεστώς για την υποστήριξη των ασφαλών δραστηριοτήτων των νέων ψηφιακών υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών (FMI) που μας προσφέρει η νέα εποχή: πλατφόρμα tokenizationψηφιακές δευτερογενείς αγορές και μία πλήρως ψηφιακή ολοκληρωμένη πλατφόρμα»ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Guetta.


«
Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με διάφορες εταιρείες, επιχειρηματίες, ξένους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους στις ΗΠΑ, στην Ασία καθώς και στην Ευρώπη και εδώ στο Λονδίνο. Λαμβάνουμε υπ’όψιν μας ενδιαφέρουσες ιδέες και ελκυστικές προσφορές που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε το πιο προηγμένο ρυθμιστικό καθεστώς εστιάζοντας στη μελλοντική κεφαλαιαγορά του 2030»σημείωσε η πρόεδρος της Ισραηλινής Αρχής Κινητών Αξιών. 


Λούης Λοΐζου, πρόεδρος, Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας
Οι κεφαλαιαγορές στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν κέρδη, αλλά δεν έχουν ακόμη την απαιτούμενη ρευστότητα για να τα κεφαλαιοποιήσουν, συμπέρανε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας Λούης Λοΐζου, ο οποίος μίλησε ευρύτερα για την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού των αγορών της περιοχής. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και δη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε ότι καταγράφεται μεν μείωση, η οποία ωστόσο αφορά κατά βάση τη μεταφορά τους από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης, με αποτέλεσμα το υψηλό απόθεμα των NPLs να βρίσκεται ακόμη μέσα στο σύστημα.


Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Τον μετασχηματισμό προς την «πράσινη» και τοπική οικονομία αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επικαλέστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, επιχειρώντας να περιγράψει πώς θα είναι οι κεφαλαιαγορές στο προσεχές μέλλον. «Οι κεφαλαιαγορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές, αν επιθυμούν να επιβιώσουν», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Καλογήρου.

Μιχαήλ Χρίστος Χαραλαμπίδηςδιευθύνων σύμβουλος, EcommBX
Ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει αγκαλιάσει ακόμη όσο θα έπρεπε τα εργαλεία του ηλεκτρονικού χρήματος, συμπέρανε ο διευθύνων σύμβουλος της EcommBX Μιχαήλ Χρίστος Χαραλαμπίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν νέες τεχνολογίες, δηλαδή νέους τρόπους εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι ο κλάδος θα πρέπει να επιτρέψει στις εταιρείες fintech να συνδράμουν την προσπάθεια για νέα μοντέλα που θα αυξήσουν τη ρευστότητα.

Ανδρέας Γιασεμίδης, Πρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Συνεταίρος, επικεφαλής επενδυτικών ταμείων, PwC Κύπρου
Ο παγκόσμιος οικονομικός μετασχηματισμός εξελίσσεται με τρόπο που οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και Συνεταίρος και επικεφαλής επενδυτικών ταμείων της PwC Κύπρου Ανδρέας Γιασεμίδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια των κεφαλαίων να διαχειρίζονται την έκθεση στο ρίσκο. Προκειμένου να καταδείξει τη στροφή που είναι σε εξέλιξη σήμερα, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι το 60% κάθε νέου project διεθνώς χρηματοδοτείται με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Κύπρο διαμορφώνεται ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο οδηγεί στη σημαντική ενίσχυση του χρηματοδοτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Peter Sanfeyαναπλ. διευθυντής στον τομέα Οικονομικών και Πολιτικών των ΚρατώνΕυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ)
«Στην EBRD είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Περιμένουμε η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να κορυφωθεί στο 2,4% το 2020, ενώ η ανάπτυξη στην Κύπρο θα παραμείνει στιβαρή, στο 2,8%», επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής της EBRD Peter Sanfey, τονίζοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένας τομέας-κλειδί στον οποίο εστιάζει η EBRD και στις δύο χώρες. «Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, πιστεύουμε ότι όντως τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η κερδοφορία έχει επιστρέψει στον τραπεζικό τομέα και στις δύο χώρες, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά στην Κύπρο, και συνεχίζουν να μειώνονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αντίστοιχους στόχους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών», συμπέρανε ο κ. Sanfey. Ο ίδιος σημείωσε ότι η EBRD προετοιμάζει μια νέα στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα καλύπτει την περίοδο 2020-25.


Ομιλίες-παρουσιάσειςwww.hazliseconomist.com


Platinum sponsor: PwC Cyprus
Gold sponsorsInvest CyprusECOMMBX
Bronze sponsorThessaloniki Port Authority
With the support ofEnterprise Greece
ContributorsRecycle Greece Tserkezidis, Artecniko
Supporting organisationsHellenic Bankers Association UKThe Hellenic Observatory, LSE                       
                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                    28 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
THE EASTMED-LONDON INVESTMENT SUMMIT
Cyprus-Greece-Israel: Propelling a partnership for growth
3 Δεκεμβρίου 2019
London Stock Exchange

Η τριμερής συνεργασία «Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ» ως κινητήριος δύναμη ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τίθεται επί τάπητος ενώπιον της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας με έδρα το Λονδίνο. Στο Eastmed-London Investment Summit του Economist με θέμα “Cyprus-Greece-Israel: Propelling a partnership for growth”, θα εξεταστούν οι τρέχουσες συνθήκες σε τομείς όπως η ενέργεια και οι επενδύσεις, το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, καθώς και το Brexit σε συνάρτηση με τη βρετανική πολιτική στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Τους κύκλους εργασιών θα συντονίσει ο
John Peet, political & Brexit editor του περιοδικού The Economist.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν:
Γεώργιος Λακκοτρύπης, Υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας, Κύπρος
Θόδωρος Σκυλακάκης,  Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Ελλάδα
Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ)
Nicholas Burns, πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ
Efraim Chalamish, καθηγητής νομικής, New York University, ανώτερος σύμβουλος Duff & Phelps
Michael Christos Charalambides, διευθύνων σύμβουλος, EcommBX
Xiaolin Chen, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων, KraneShares
Eli Cohen, διευθύνων σύμβουλος, Mekorot Water Company
Ευγένιος Ευγενίου, διευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus
Σπύρος Οικονομίδης, υποδιευθυντής, Hellenic Observatory, London School of Economics
Ηλίας Ηλιάδης, αναπληρωτής Διευθυντής Υποστήριξης Επενδύσεων, Enterprise Greece (EG)
Yaniv Friedman, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, Delek Drilling / Avner Oil
Itai Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel
Anat Guetta, πρόεδρος, Israel Securities Authority (ISA)
Lord Jonathan Hill, former commissioner for financial stability, financial services and capital markets union,
  former leader, House of Lords
Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Λούης Λοΐζου, πρόεδρος, Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας
Γιάννης Μισιρλής, Ιδρυτής και διευθυντής, Imperio Group
Πανίκος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Κύπρου
Μελίνα Πύργου, board member, Invest Cyprus
Peter Sanfey, deputy director for country economics and policy, EBRD
Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ερευνών του Όσλο για την Ειρήνη

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Platinum sponsor: PwC Cyprus
Gold sponsors:
Invest Cyprus, ECOMMBX
Bronze sponsor:
Thessaloniki Port Authority
With the support of:
Enterprise Greece
Contributors: Recycle Greece Tserkezidis, Artecniko
Supporting organisations:
Hellenic Bankers Association UK, The Hellenic Observatory, LSE


Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner