14TH CYPRUS SUMMIT

       


2 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
The Economist 14th Cyprus Summit
Europe: Performing a balancing act
Cyprus: Leaving no stone unturned

και 2 Νοεμβρίου 2018
Hilton Park Nicosia

Σε συνεργασία 
με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού 
Κοινοβουλίου στην Κύπρο


Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί ενεργά τη δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος, μέσω εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς του φυσικού αερίου, θα συνδέει τις ανακαλύψεις της Κύπρου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και με την ΕΕ», υπογράμμισε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για έναν σχεδιασμό ο οποίος όχι μόνο θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, αλλά θα συνδράμει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόσφατη υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αναφορικά με τον απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα προς τη δημιουργία αυτού του Διαδρόμου, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια συμφωνία που αποσκοπεί στην αποτελεσματική εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στο κοίτασμα  «Αφροδίτη», ενισχύοντας τις κοινές προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο τη δημιουργία των συνεργειών που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων.

«Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερευνητικής γεώτρησης του consortium  Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η οποία αναμένεται να αρχίσει περί τα μέσα Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, επεσήμανε ότι κύριος στόχος του έργου είναι να παράσχει ακόμη μια επιλογή για την εμπορική αξιοποίηση των πρόσφατων και μελλοντικών ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο προς όφελος της περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα παράσχει 34,5 εκατ. ευρώ για πραγματοποίηση της σχετικής τεχνοοικονομικής μελέτης ή και μελέτης βιωσιμότητας ενός ανάλογου εγχειρήματος. 

«Την ίδια στιγμή, προωθούμε την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής τα οποία αποσκοπούν σε τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), αλλά και πιο πρόσφατα η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Αίγυπτο (EuroAfrica Interconnector)», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αποτελεί «ακόμη μια έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της ΕΕ στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής» η χρηματοδότηση της τάξης των 101 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο CyprusGas2EU, το οποίο αποσκοπεί στον ελλιμενισμό πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), καθώς και κατασκευής χερσαίων υποδομών για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό, «ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη βούληση να συνεργαστεί «εποικοδομητικότατα και με τον ΓΓ των ΗΕ, και με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που δίνει προοπτική και μέλλον στους κατοίκους αυτής της χώρας».

Elizabeth Spehar, Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο
«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», αλλά «η ελπίδα δεν είναι αρκετή», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Λευκωσία η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar, η οποία προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους για να συμβάλουν στη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου.

Η κ. Spehar διαπίστωσε τη βούληση των ηγετών των δύο πλευρών να βρίσκονται σε επαφή και να συζητούν τα ανοιχτά ζητήματα, γεγονός που -κατά τη γνώμη της- τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν αποφασιστικά βήματα προόδου μέσα από συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με την κ. Spehar, τα Ηνωμένα Έθνη κατανοούν ότι η διεθνής κοινότητα και, συγκεκριμένα, οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία, πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους για να υποστηρίξουν τη διαδικασία και να συνεισφέρουν θετικά στην επίτευξη μιας λύσης. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε η κ. Spehar, τα Ηνωμένη Έθνη έχουν ξεκαθαρίσει ότι εξαρτάται πρωτίστως από τους Κύπριους, και ειδικά τους δύο ηγέτες, να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της διαδικασίας. «Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οι ηγέτες καλούνται να δείξουν την απόλυτη αποφασιστικότητα, το θάρρος και την ηγεσία».


Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Τη δυναμική που διαπιστώνεται στον ενεργειακό τομέα της ανατολικής Μεσογείου ανέπτυξε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράμμισε ότι οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη του Λεβάθιαν και στον Κώνο του Νείλου εκτιμώνται σε περίπου 9.350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την τελευταία δεκαετία οι ανακαλύψεις που έγιναν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ αντιστοιχούν σε περίπου 2.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Για λόγους σύγκρισης, επιτρέψτε μου μόνο να αναφέρω ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας υπολογίζονται σε 1.856 bcm, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ στο φυσικό αέριο είναι σήμερα περίπου 540 bcm», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ανακαλύψεις των αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορούν να συμβάλουν αφενός στον μετασχηματισμό της ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αφετέρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο ίδιος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Κύπρος προχώρησε στη σύναψη τριών συμφωνιών - με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο - που οριοθετούν τις αντίστοιχες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της. «Η οριοθέτηση των θαλασσών μας έχει δημιουργήσει μια νέα περιφερειακή δυναμική και ένα νέο διπλωματικό πλαίσιο», διαπίστωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Michael Oren, Υφυπουργός του Γραφείου του Πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου, Ισραήλ
Η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό παράγοντα στην περιοχή, ωστόσο, όσο η κυβέρνηση της Άγκυρας συντηρεί τη στρατηγική της επιθετικότητας, τόσο πιο κοντά θα έρχονται οι υπόλοιποι παίκτες της ανατολικής Μεσογείου. Στη συγκεκριμένη διαπίστωση – μήνυμα προέβη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο υφυπουργός του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου Michael Oren, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας την ενισχυμένη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

 «Το Ισραήλ και η Κύπρος μοιραζόμαστε τη δέσμευση στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, ταιριάζουν οι συνήθειες των λαών μας στον τρόπο ζωής, στον πολιτισμό, στο φαγητό. Περίπου 20.000 ισραηλινοί παντρεύονται στην Κύπρο κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Oren, ο οποίος επεκτάθηκε στην τριμερή συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως είπε, στα πεδία της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της άμυνας.

«Μέσω της ενέργειας, χτίζουμε κρίσιμες γέφυρες και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενισχύοντας την ειρήνη στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Oren, τονίζοντας με νόημα:  «Δεν είναι όλοι χαρούμενοι με τη συνεργασία μας. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να παραβεί το διεθνές δίκαιο και να απειλήσει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Kathleen Doherty, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο
«Πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας διευθέτησης. Πιστεύουμε επίσης ότι οι στρατιωτικές αντιδράσεις σε δυνητικές εμπορικές διαμάχες είναι ακατάλληλες». Το μήνυμα αυτό έστειλε η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Doherty.

«Θεωρούμε την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και κομβικό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δουλεύουμε αποφασιστικά ώστε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική πορεία. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που μπορεί να αντισταθμίσει το Ιράν», υπογράμμισε η κ. Doherty.

Αναφερόμενη στην ενδυνάμωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διεθνικών απειλών και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας».

Η ίδια υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κύπρο δημιούργησαν 5.000 θέσεις εργασίας, προβλέποντας ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω.


Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου
Ως το σημαντικότερο γεγονός του τελευταίου έτους εν σχέσει με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου χαρακτήρισε την εμπορική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καλυψώ ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία. Αυτή είναι η πιο βόρεια ανακάλυψη και προσθέτει στο παζλ της ερευνητικής εργασίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό στο τεμάχιο 3, όταν η Τουρκία εμπόδισε την ΕΝΙ στις εργασίες της, καθώς και στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον διάδρομο φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου. Πρόοδος έχει επιτευχθεί και σε σχέση με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στη διακυβερνητική συμφωνία με την Αίγυπτο, με την υποστήριξη της ΕΕ. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες όσον αφορά την προμήθεια της ευρωπαϊκής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την περιοχή, καθώς και την αυξημένη δέσμευση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης σχετικών προγραμμάτων. 

Ο υπουργός εστίασε στην έναρξη δύο γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 μέσα στον Νοέμβριο. Μια άλλη προτεραιότητα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι η περαιτέρω διερεύνηση της κυπριακής ΑΟΖ, π.χ. κοίτασμα Καλυψώ και αυξημένο ενδιαφέρον για το τεμάχιο 7. Μια τρίτη προτεραιότητα είναι η τελική επενδυτική απόφαση για το κοίτασμα Αφροδίτη. Όσον αφορά τον EastMed, αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών που θα δείξουν πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι. Τέλος, ως τέταρτη προτεραιότητα αναφέρθηκε η εισαγωγή φυσικού αερίου στην κυπριακή αγορά, όπου ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ο σχετικός διαγωνισμός, με συνολικό προϋπολογισμό 0,5 δις.


Tristan Aspray, αντιπρόεδρος, Ευρώπης, Ρωσίας, Κασπίας, ExxonMobil Exploration Company
Στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ρωσίας και Κασπίας της ExxonMobil Exploration Company  Tristan Aspray, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και τα κοιτάσματα του Δέλτα του Νείλου, τα οποία προεκτείνονται προς τα κυπριακά ύδατα. Όσον αφορά την Κύπρο, επεσήμανε ότι το κοίτασμα Ονησιφόρος είναι μικρό για να αναπτυχθεί εμπορικά, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στο κοίτασμα Καλυψώ. Όπως είπε, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώνεται, κάτι που αυξάνει τη σημασία των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Επίσης, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό γιατί έχει μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τέλος, ο κ. Aspray επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα της ExxonMobil, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές έρευνες και γίνονται οι τελευταίες διαδικασίες πριν ξεκινήσει η γεώτρηση, σε δύο σημεία, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα Νοεμβρίου του 2018.    

Aldo Napolitano, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, διαχείριση ερευνητικών έργων, Eni
Η Μεσόγειος είναι μια αναδυόμενη περιοχή φυσικού αερίου, ανέφερε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαχείρισης ερευνητικών έργων της Eni Aldo Napolitano. Το φυσικό αέριο της περιοχής αρχικά κάλυπτε τις εσωτερικές ανάγκες της Αιγύπτου, αλλά αυτό άλλαξε από το 2010, με τις νέες ανακαλύψεις, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Napolitano. Εάν εξετάσει κανείς την ιστορία της ανακάλυψης των αποθεμάτων στην περιοχή, θα παρατηρήσει ότι τα βήματα έχουν γίνει μέσα από νέες ιδέες, μέσα από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τον εντοπισμό του γεωλογικού χώρου, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας  ότι η ΕΝΙ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος της Eni έδωσε επίσης έμφαση στην αξιοποίηση των γεωλογικών δεδομένων μέσω προηγμένων προγραμμάτων υπολογιστών, παραπέμποντας στη σχέση ακτινογραφίας και μαγνητικής απεικόνισης. Αναφέρθηκε, τέλος, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αίγυπτο και στη σημασία τους για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Gene Kornegay, γενικός διευθυντής Κύπρου της Noble Energy
Με σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο γενικός διευθυντής Κύπρου της Noble Energy Gene Kornegay. Πλην της Αιγύπτου, που έχει υπάρξει χώρα-παραγωγός υδρογοναναθράκων στην περιοχή για δεκαετίες, το Ισραήλ και η Κύπρος μπήκαν στο παιχνίδι πιο πρόσφατα, σημείωσε ο κ. Kornegay, ενώ έκανε αναφορά στις έρευνες της Noble στην περιοχή και τα κοιτάσματα στα οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Τα αποτελέσματα των ερευνών όσον αφορά την Κύπρο είναι μεικτά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για μια νέα περιοχή, σημείωσε ο κ. Kornegay. Η κυπριακή ΑΟΖ απέχει πολύ από το να έχει ερευνηθεί πλήρως, είπε ο εκπρόσωπος της Noble, υπογραμμίζοντας ότι γενικώς η έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο για να φθάσει σε ένα ώριμο επίπεδο. Οι εταιρείες προτιμούν τη συνέργεια, προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο, μεταξύ άλλων, το πολιτικό ρίσκο.

Τέλος, ο κ. Kornegay χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικά σημάδια σχετικά με την Κύπρο τη διακυβερνητική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, τις τριμερείς συνομιλίες με διάφορες χώρες, τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον EastMed κ.ά., ενώ αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις LNG και τις προοπτικές της περιοχής σε αυτόν τον τομέα.


Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος, Hellenic Petroleum Upstream
Στις εξελίξεις που σχετίζονται με την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Petroleum Upstream Γιάννης Γρηγορίου, και συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη. Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και επενδύσεις των Ελληνικών Πετρελαίων τα τελευταία χρόνια στο downstream, που είναι ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της εταιρείας αλλά και στις upstream δραστηριότητες, μεταξύ άλλων στις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, που είναι και οι πιο ώριμες, καθώς και στις συνέργειες που η εταιρεία έχει αναπτύξει με μια σειρά εταιρειών, ενώ σημείωσε πως συμμετέχει πλέον σε ερευνητικές εργασίες και σε Λιβύη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Αίγυπτο. Ο κ. Γρηγορίου έκρινε ότι η Ελλάδα έχει πολλά υποσχόμενο δυναμικό στον τομέα των υδρογοναναθράκων, ενώ αφιέρωσε το τελευταίο μέρος της ομιλίας του στο παράδειγμα τού πώς η αρχαία Αθήνα αξιοποίησε τα κοιτάσματα αργύρου του Λαυρίου για να γίνει η κορυφαία οικονομική δύναμη της εποχής της.

Yves Grosjean, γενικός διευθυντής, Total EP Cyprus
Η διττή πρόκληση για τον κλάδο είναι περισσότερη ενέργεια, για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και καθαρότερη ενέργεια, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη λευκωσία ο γενικός διευθυντής της Total EP Cyprus Yves Grosjean. Τόνισε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ενέργεια αξιόπιστη, φθηνή και καθαρή, καθώς και ότι πρέπει να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου.

Η ζήτηση για  υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα αυξηθεί, ενώ το φυσικό αέριο είναι και καθαρότερο, έχει τις μισές εκπομπές CO2 απ’ ό,τι ο άνθρακας, σημείωσε ο κ. Grosjean. Αναφερόμενος στην παραγωγή της Total, ο κ. Grosjean είπε ότι το φυσικό αέριο θα πάει από 35% σε 60%.

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κινεζική αγορά αναφέρθηκε κατ’ επέκταση ο εκπρόσωπος της Total EP Cyprus, τονίζοντας ότι η Κίνα είναι ο 2ος εισαγωγέας φυσικού αερίου και ότι θέλει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου από 6% σε 15%, με την υπόλοιπη Ασία να ακολουθεί. Ο κ. Grosjean έκανε επίσης αναφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας σε τομείς όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, οι ΑΠΕ και το trading.

Δημήτρης Φεσσάς, εκτελών χρέη διευθυντή, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ)
Στον ρόλο και τις δραστηριότητες της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο εκτελών χρέη διευθυντή στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Δημήτρης Φεσσάς, μιλώντας για τη συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη της κυπριακής αγοράς υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τη ΔΕΦΑ και τους επενδυτές. Αναφέρθηκε επίσης στην ενασχόληση τόσο με το πεδίο του μάρκετινγκ όσο και με την υποστήριξη των επενδυτών. Επίσης, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι η εταιρεία εστιάζει το ενδιαφέρον της στο πώς μπορεί να φθάσει στις διεθνείς αγορές το κυπριακό φυσικό αέριο, στις προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο και στις νέες τεχνολογίες στον τομέα.


Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, 
Hyperion Systems Engineering
Με τα χαρακτηριστικά της κυπριακής αγοράς ενέργειας ξεκίνησε την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) της Κύπρου Συμεών Κασσιανίδης (απομονωμένη αγορά, εξάρτηση από υγρά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 3 κύριοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση της χρήσης ΑΠΕ κ.λπ.). Ο κ. Κασσιανίδης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο έργο LNG terminal του Βασιλικού, με αναφορά στις διαδικασίες, τη χρηματοδότηση, την πρόοδο των εργασιών, το είδος των εγκαταστάσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές όσον αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου, την οδική μεταφορά του, τη χρήση του από τις βιομηχανίες, καθώς και στην προοπτική της ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου.


Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία 
Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)
Με αναφορά στα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα σε εταιρείες για έρευνα υδρογονανθράκων ξεκίνησε την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)  Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρόμοιες έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Από το 2015 υπάρχει ένα νέο μοντέλο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε, ενώ βασικές παράμετροι των τελευταίων επιτυχιών είναι η βελτίωση της τεχνολογίας γεώτρησης σε μεγάλο και πολύ μεγάλο βάθος, η αυξημένη εμπορική σημασία του LNG και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γεωτρήσεων σε πολύ μεγάλα βάθη, καθώς και στις προοπτικές των τριών «διαδρόμων» προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την ευρύτερη περιοχή μας (από τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω Τουρκίας, από την Ανατολική Μεσόγειο).

Charles Ellinas, διευθύνων σύμβουλος, E-C Cyprus Natural Hydrocarbons Company, ανώτερος ερευνητής συνεργάτης, Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
Δύο γεγονότα ξεχωρίζουν στην περιοχή, τόνισε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της E-C Cyprus Natural Hydrocarbons Company και ανώτερος ερευνητής συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Charles Ellinas· η επικείμενη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και η γεώτρηση Noor στο Σινά, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την ENI. Αμφότερες είναι πολλά υποσχόμενες, ενώ θα μπορούσαν να αλλάξουν την περιοχή και γεωπολιτικά, σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται αυξημένη ζήτηση για LNG, κάτι που θα ανοίξει προοπτικές για εξαγωγές LNG από την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, θα υπάρξει και σκληρός ανταγωνισμός από νέα projects, σε άλλες περιοχές του κόσμου, ανέφερε ο κ. Ellinas. Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικά συνδιασκέψεις, η αυξητική τάση της ζήτησης θα συγκρατηθεί σε ορισμένες βασικές ασιατικές αγορές, ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει και η τιμή, υπογράμμισε ο ανώτερος ερευνητής συνεργάτης του ΙΕΝΕ. Για όλους αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να βρει αγορές για εξαγωγές, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει την παραγωγή της σε LNG και τοπικά.


Κλεοπάτρα Κιττή, ιδρύτρια, 
The Mediterranean Growth Initiative (MGI)
«Υπάρχουν 500 εκατ. άνθρωποι γύρω από τη Μεσόγειο, αλλά εμπορευόμαστε μεταξύ μας μόνο το 1/3 του συνολικού μας εμπορίου», επεσήμανε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία η ιδρύτρια του The Mediterranean Growth Initiative (MGIΚλεοπάτρα Κιττή. Η Κύπρος έχει μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει, συνέχισε· πρέπει να ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα, και επίσης πρέπει να αρχίσει να «ρέει» το αέριο, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες αλλάζουν εύκολα. «Δεν θα περιμένουν για πάντα το φυσικό αέριο της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά.  H κυρία Κιττή κτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει πάει πολύ καλά με τις τριμερείς συμφωνίες και έδωσε έμφαση στην εμπορικοποίηση των πόρων και τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής (λιμάνια, αποθήκευση κ.λπ.). Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μέλλον είναι περιφερειακό».


Χάρης Γεωργιάδης
, Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
Πριν από λίγες εβδομάδες η Κύπρος ανέβηκε στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που δικαιώνει τις δύσκολες αποφάσεις που προηγήθηκαν κατά τη διαχείριση της κρίσης και που δημιούργησαν ασφάλεια και προοπτική, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης, την περίοδο 2009-2014 η Κύπρος έχασε το 10,5% του ΑΕΠ της και την περίοδο 2015-2018 θα έχει επανακτήσει το 15% του ΑΕΠ της. Η ανεργία μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται. Επιπλέον, από το 2014 η Κύπρος λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και από το 2016 με υγιές πλεόνασμα. Παράλληλα, «μετά την αλόγιστη πιστωτική επέκταση και τη διόγκωση του τραπεζικού συστήματος, μετά τον υπερδανεισμό και τη φούσκα, έχουμε μια σταθερή και αδιαμφισβήτητη πιστωτική συρρίκνωση και απομόχλευση».

Ο λόγος; «Στην Κύπρο, υπήρχε, κατά την άποψή μου, μια σιωπηρή πλειοψηφία που έδειξε κατανόηση και προσέφερε στήριξη στην προσπάθεια εφαρμογής του Μνημονίου». Το αποτέλεσμα; «Πλέον λειτουργούμε στα όρια των δυνάμεων μας και η ανάπτυξη βασίζεται σε πολύ πιο στέρεα θεμέλια».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, έχει ακόμη υστερήσεις, και μπορεί να ανεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης και της ευημερίας ακόμη πιο ψηλά».
Rolf Strauch, Επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
«Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της και τώρα στέκεται στα πόδια της ξανά. Είναι ένα από τα success stories του ESM», τόνισε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ του ESM Rolf Strauch, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ήταν σαφές από την αρχή, δεδομένης της σοβαρότητας των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα της χώρας και της μοναδικής φύσης των μέτρων διάσωσης, τα οποία περιλάμβαναν ελέγχους κεφαλαίου.

Ωστόσο, αυτό που ήταν ανάγκη στην Κύπρο, δηλαδή να μην υπερφορτωθεί το κράτος, κατέστη ο γενικός κανόνας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κ. Strauch, ο οποίος εξήγησε ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν σε τραπεζικές διασώσεις και η επιβάρυνση δεν θα πρέπει πλέον να επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά.

Ο κ. Strauch υπογράμμισε ότι δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman, οι τράπεζες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ακόμα προκλήσεις, με κυριότερο ζήτημα τον ιδιαίτερα υψηλό λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά τη μείωσή τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε κατ’ επέκταση στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε σημαντικό η Ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση, ωστόσο, επεσήμανε ότι χρειάζεται να προηγηθεί περισσότερη πρόοδος στη μείωση των ρίσκων προτού γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Philip Gerson, Αναπληρωτής Διευθυντής ευρωπαϊκού τμήματος, ΔΝΤ
Τη σταθερή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προτεραιότητα αλλά και τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος προέκρινε ο αναπληρωτής Διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Philip Gerson για την περίπτωση της κυπριακής οικονομίας, η οποία -σύμφωνα με το ΔΝΤ- θα αναπτυχθεί στο επίπεδο του 4%, αυτήν και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Gerson, η ανησυχία για την Ευρωζώνη δεν έγκειται τόσο στο ότι έχει πιο μέτρια ανάπτυξη από τις ΗΠΑ, αλλά στο ότι ορισμένες χώρες δεν αξιοποίησαν την ανάκαμψη που μεσολάβησε, λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών. Έτσι, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, δημιουργούνται ρίσκα για την περίοδο κατά την οποία θα επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Το αντίθετο παράδειγμα από αυτές τις χώρες είναι η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Γκέρσον, καθώς έλαβε εγκαίρως πολύ σωστές αποφάσεις μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κι έτσι προετοιμάστηκε πιο γρήγορα και πρόλαβε να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει αποθεματικά, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση, όποτε και αν έρθει.


Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων σύμβουλος, PwC Cyprus
Η Κύπρος έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου, σημειώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια υγιή δημοσιονομική βάση και είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνονται, ενώ αναδύονται νέοι τομείς, όπως η εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ότι μειώνονται και πως το deal Hellenic / CoOp ήταν ένα αποφασιστικό βήμα σταθεροποίησης.

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Ευγενίου τον ρόλο της επιχειρηματικής κοινότητας, τονίζοντας ότι έχει την ευθύνη να μοιραστεί το κοινό της όραμα για την επίτευξη ευημερίας και ανάπτυξης, δουλεύοντας ανοιχτά, με διαφάνεια και με ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Γιάννης Μάτσης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ελληνικής Τράπεζας
Για έναν βελτιωμένο και πιο υγιή τραπεζικό τομέα, στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι με διεθνή εμπειρία, έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννης Μάτσης. Ο ίδιος ανέπτυξε ορισμένα από τα επόμενα βασικά βήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, μιλώντας για περισσότερες πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και για περαιτέρω βελτίωση στις πρακτικές AML, της εταιρικής διακυβέρνησης και των διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, ενιαίου κανονιστικού πλαισίου. Τόνισε δε πως ο τραπεζικός τομέας είναι ώριμος για περαιτέρω ενοποίηση.

Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Στον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία η πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου. «Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε την κυπριακή κεφαλαιαγορά έναν από τους ασφαλέστερους και τους πιο αξιόπιστους προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τη συμβολή της κεφαλαιαγοράς στον τομέα των υπηρεσιών και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Στο β΄ τρίμηνο του έτους η αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους υπολογίστηκε σε 3,9% και η ανεργία έπεσε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικά στον τραπεζικό τομέα, την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2018, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 39,1%, είπε η κ. Καλογήρου.

Αναφέρθηκε στις οικονομικές οντότητες που εποπτεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επισήμανε ότι η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συλλογικών επενδύσεων και στον τομέα της διαχείρισης ενεργητικού. Τα  τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των επενδυτικών funds που εποπτεύονται από την Επιτροπή έχει αυξηθεί κατά 69%, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει νέες χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και προτείνει στην κυβέρνηση λύσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την ΕΕ, υπογράμμισε η κ. Καλογήρου, ενώ, προχώρησε και σε εκτιμήσεις για το Brexit και τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στο χρηματοπιστωτικό τοπίο της Ευρώπης.


Isfandyar Zaman Khan, επικεφαλής ειδικός χρηματοπιστωτικού τομέα για την Ευρώπη, Παγκόσμια Τράπεζα
«Από το 2018, τα νέα λογιστικά πρότυπα της ΕΕ υποχρεώνουν τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια εμπροσθοβαρή αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής υγείας των δανειοληπτών», επεσήμανε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής ειδικός χρηματοπιστωτικού τομέα για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Τράπεζας Isfandyar Zaman Khan. Όπως είπε, τα νομικά πλαίσια αναδιάρθρωσης έχουν μεταρρυθμιστεί και βελτιώνεται η ικανότητα στα δικαστικά συστήματα και στα τοπικά επαγγέλματα, σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι 4 χώρες της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να συνδυάζουν υπερβολικά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποτονική ανάπτυξη και επίμονα υπερβάλλον χρέος: Ελλάδα και Κύπρος (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις), Πορτογαλία (μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων) και Ιταλία (με σχεδόν το 30% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη).

Ανδρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Συνεταίρος, διευθυντής Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων, PwC Cyprus
Ποιότητα ζωής, επιχειρηματικό περιβάλλον και υποδομές, κανονιστικό και νομικό σύστημα, φορολογικό πλαίσιο. Στους 4 αυτούς παράγοντες αναφέρθηκε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και Συνεταίρος και διευθυντής του Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων της PwC Cyprus Ανδρέας Γιασεμίδης, απαντώντας στο ερώτημα γιατί να επενδύσει κανείς στην Κύπρο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Κύπρος κατατάσσεται 45η ανάμεσα σε 190 χώρες στην κατάταξη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή οικονομία, με 3,9% του ΑΕΠ, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Henry MacNevin, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Moody's Investors Service
«Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει ένα υψηλό βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρόλο που αυτά μειώθηκαν στο 36% από 55% στην κορυφή τους. Αναμένουμε ότι η βελτίωση αυτή θα συνεχιστεί, κάτι που μπορεί να δει κανείς και στις θετικές μας προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody's Investors Service Henry MacNevin.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μυστικά για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. «Απαιτείται οικονομική ανάπτυξη και οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται ή να εξαλείφουν προβληματικά δάνεια γρήγορα και αποτελεσματικά, διατηρώντας ταυτόχρονα υγιή πρότυπα για νέο δανεισμό», επεσήμανε ο κ. MacNevin.

Νατάσσα Πηλείδου, Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου
Στο έργο του υφυπουργείου Ναυτιλίας και τη συνεισφορά του τομέα της ναυτιλίας στην ανάπτυξη της Κύπρου εστίασε την ομιλία της κατά το 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου. Τόνισε πως η ναυτιλία είναι ιστορικά ένας από τους πιο επιτυχημένους κλάδους για την Κύπρο, που διαθέτει τον 3ο στόλο στην ΕΕ και τον 11ο στον κόσμο. Μίλησε για την αειφορία του τομέα, που δεν περιλαμβάνει μόνο την οικονομική παράμετρο αλλά και την περιβαλλοντική και την κοινωνική.

Η Κύπρος είναι ένα από τα 3 κορυφαία κέντρα ship management στον κόσμο, είπε, η άμεση συμβολή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ φθάνει το 7%, το κυπριακό νηολόγιο προσμετράται στους 24 εκατ. τόνους gross, ενώ υπογράμμισε ότι δεν σταμάτησε να αυξάνεται παρά την κρίση και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, βασικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα είναι, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρει μια πλήρη γκάμα ναυτιλιακών και συναφών δραστηριοτήτων, ότι διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο και πολύγλωσσο ναυτιλιακό εργατικό δυναμικό, καθώς και το πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό της σύστημα.

Dominique Bolli, επικεφαλής κυβερνητικής συμβουλευτικής, Henley & Partners
Στα προγράμματα citizenship-by-investment εστίασε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο επικεφαλής κυβερνητικής συμβουλευτικής της Henley & Partners Dominique Bolli. Τόνισε ότι τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), με την Κύπρο να ξεχωρίζει σε αυτήν την παράμετρο. Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους αναζητεί κανείς εναλλακτικό τόπο κατοικίας και υπηκοότητα μέσω τέτοιων προγραμμάτων είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η πιθανότητα πτώσης της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων, η αύξηση φόρων κ.λπ., είπε ο κ. Bolli, ενώ ανέφερε σχετικά στατιστικά στοιχεία από τις διάφορες περιοχές του κόσμου. Οι κύριοι παράγοντες με βάση τους οποίους επιλέγεται μια χώρα ως προορισμός σε αυτό το πλαίσιο είναι η δυνατότητα μετακίνησης χωρίς βίζα, η εύκολη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και άλλα δημόσια αγαθά, η ασφάλεια έναντι οικονομικού και πολιτικού ρίσκου. Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων κρίνεται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ άλλων τις επιλογές στην επένδυση, την ελκυστικότητα της χώρας, τις προϋποθέσεις και το κόστος του προγράμματος κ.λπ.

Λεωνίδας Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ
Είναι αναμφισβήτητο ότι η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικότητας, υπηρεσιών και επενδύσεων της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης. Η Κύπρος έχει ανακάμψει από την κρίση και αυτό το αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, σημείωσε, το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,1%, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2017 και το 2018.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στους επενδυτές (όπως η γεωγραφική θέση, το φορολογικό σύστημα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού κ.λπ.) αναφέρθηκε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων, στη φιλοξενία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ενέργεια, στη ναυτιλία και στο real estate.  

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του δυναμικού της ως προορισμού επενδύσεων, η Κύπρος κάνει βήματα προς την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, προς ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, την ανάπτυξη fast track διαδικασιών κ.λπ., τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του συμβουλίου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
“The precious stone just got turned” είπε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Χατζηκυπριανού στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο 14ο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, κάνοντας λογοπαίγνιο με τον τίτλο του συνεδρίου και εξήγησε ότι για την Κύπρο το «πολύτιμο πετράδι» είναι η εκπαίδευση. Εξήρε τη συμβολή της εκπαίδευσης στη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος, τον κεντρικό της ρόλο στην «οικονομία της γνώσης», όπως και τη θετική επίδρασή της σε πλήθος τομείς. Μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση συμβάλλει στην αύξηση των startups που ιδρύονται, ενώ φέρνει στην Κύπρο ξένους φοιτητές, οι οποίοι συμβάλλουν στην κατανάλωση, αλλά και γίνονται «πρεσβευτές» της Κύπρου στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Χατζηκυπριανού.

Τόνισε ότι η αύξηση της ζήτησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών διεθνώς, μεταξύ άλλων από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Κύπρο. Οι διεθνείς φοιτητές θα έχουν φτάσει τους 8 εκατ. μέχρι το 2025, είπε. Η Κύπρος, φυσικά, σε αυτόν τον τομέα έχει πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές, επομένως θα πρέπει να ρίξει βάρος σε μια εθνική στρατηγική για τον τομέα, σε ένα φιλικό πλαίσιο για ξένους φοιτητές, στην ακαδημαϊκή αριστεία, στη λειτουργική αριστεία (management, e-governance κ.λπ.), στην εξειδίκευση, καθώς και στη σύνδεση με την πραγματική οικονομία, συμφωνα με τον κ. Χατζηκυπριανού.

Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου
Σοβαρές προκλήσεις όπως η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ο πολιτικός ριζοσπαστισμός και το Brexit δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα στους εταίρους, διαπίστωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ωστόσο, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist, αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη πλέον δεν είναι να συμφιλιώσει τον Βορρά με τον Νότο, αλλά να ανακαλύψει τον εαυτό της. Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία προς την ευημερία δεν μπορεί να γίνει με την επιστροφή στη λογική του εθνικού κράτους αλλά με ανοιχτά σύνορα και εμπόριο.

Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ
«Στον σημερινό δυναμικό, άκρως ανταγωνιστικό και αρκετά επικίνδυνο κόσμο, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικειμενικά συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, δεν έχουν καμία εύλογη εναλλακτική λύση παρά να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνατότητές τους», διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir Chizhov.

«Πρόσφατα πολλοί άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν για τη “στροφή προς την Ανατολή". Επιπλέον, δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία με τους Ασιάτες εταίρους μας αναπτύσσεται με “ταχύτητα διαστήματος”. Μοιραζόμαστε μια κοινή ήπειρο με την Ευρώπη και την Ασία. Αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική "ευρωπαϊκή επιλογή" - δεν είναι επιλογή, είναι μοίρα και κανείς δεν επιλέγει το πεπρωμένο του, όπως λέει μια παροιμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Chizhov.

Το κυριότερο για τη Ρωσία είναι ότι η συνεργασία αυτή «πρέπει να είναι ίση», σύμφωνα με τον κ. Chizhov, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. πιθανώς δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Όμως, εμείς, οι Ρώσοι, είμαστε γνωστοί για τη στρατηγική μας υπομονή».

David Gorman, περιφερειακός διευθυντής Ευρασίας, Centre for Humanitarian Dialogue (CHD)
«Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερώσουμε και να εξοπλίσουμε καλύτερα τους υφιστάμενους θεσμούς μας, καθώς και να είμαστε θαρραλέοι να τους μεταρρυθμίσουμε αν όχι να τους αναθεωρήσουμε, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί και χωρίς αποκλεισμούς για την αντιμετώπιση των διεθνών συγκρούσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο περιφερειακός διευθυντής Ευρασίας του Centre for Humanitarian Dialogue (CHD) David Gorman.

«Θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο να εξηγούμε γιατί οι κανόνες και οι νόμοι που μας οδήγησαν μέχρι τώρα μας χρησίμευαν, αλλά και γιατί να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς προκειμένου να τους προσαρμόσουμε, ώστε να ανταποκριθούν στις σημερινές και αυριανές προκλήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με μία δόση ελπίδας και δημιουργικότητας, ποιος ξέρει, μπορεί να λύσουμε ακόμη και το Κυπριακό».


Iain Begg, Καθηγητής ερευνών, European Institute, The London School of Economics and Political Science
Μαζί με το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο αναδεικνύεται και ο χονδροειδής διαχωρισμός «πιστωτές εναντίον οφειλετών», την ώρα που οι ελίτ έχουν απομακρυνθεί από τους πολίτες και η ΕΕ δαιμονοποιείται. Με τον τρόπο αυτόν, μεταξύ άλλων, περιέγραψε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία τις σημερινές προκλήσεις για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ο καθηγητής ερευνών του European Institute του London School of Economics and Political Science Iain Begg. «Δυνητικές λύσεις θα είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στον προσεχή γύρο εκλογών και πολιτικών αποφάσεων», τόνισε ο κ. Begg.

Θάνος Ντόκος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge
και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ
Στις προκλήσεις που γεννά η αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge  και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, τονίζοντας ότι σοβαρά ζητήματα από τη μεταναστευτική κρίση μέχρι την τζιχαντιστική τρομοκρατία «ακουμπούν» στην περιοχή.

«Χρειάζεται να ακούσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν success stories. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δυναμική των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας ευρύτερα την άποψη ότι κάθε ιδέα που πέφτει στην περιοχή θα πρέπει να παίρνει την ευκαιρία της.

Χάρης Τζήμητρας, senior fellow Atlantic Council, διευθυντής, PRIO Cyprus Centre
«Είτε υπάρχει πολιτική συμφωνία είτε όχι, οι δύο κοινότητες είναι μοιραίο να ζουν μαζί στο νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο senior fellow Atlantic Council και διευθυντής του PRIO Cyprus Centre Χάρης Τζήμητρας, ο οποίος προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να σκεφτούν «έξω από το κουτί» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε για τη δημιουργία πλαισίων μέσα στα οποία οι δύο πλευρές θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με αμοιβαία επωφελείς τρόπους ή να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο το νησί.

Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
«Η Ευρώπη έχει μέλλον, η Ευρώπη είναι το μέλλον», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.  Ο βασικός λόγος ίδρυσης της ΕΕ ήταν η διασφάλιση της ειρήνης στην ήπειρο, και τον πέτυχε απολύτως, επεσήμανε. Η ΕΕ εφάρμοσε στην πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ο προστάτης των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Η ΕΕ είναι το σπίτι μας, και πρέπει να το υπερασπιζόμαστε απέναντι στους μηδενιστές, τους λαϊκιστές, αλλά και απέναντι σε «αυτοκρατορίες» που την επιβουλεύονται, τόνισε ο κ. Χριστοφόρου. 28 διαφορετικές χώρες-μέλη, με τόσα διαφορετικά κόμματα η καθεμιά, κατορθώνουν και ομονοούν και παίρνουν αποφάσεις σε δύκολα ζητήματα, ανέφερε. Τέλος, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της ύπαρξης της Ε.Ε. για τη θωράκιση της Κύπρου.

Δημήτρης Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής, ΕΔΕΚ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Ευρώπης, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη Ευρώπη, οι πολίτες θέλουν καλύτερη Ευρώπη, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε σε προκλήσεις που  αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό η κοινοτική αλληλεγγύη πήγε στο περιθώριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης τάχθηκε υπέρ νέου δημοψηφίσματος για το Brexit και κατά της λογικής των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, η οποία είναι κομμάτι της Ευρώπης. Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, που μέχρι στιγμής δεν τον έχει διαδραματίσει, και αυτό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στο ΝΑ άκρο της ΕΕ. «Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα τους Σύριους απ’ ό,τι ένας Κεντροευρωπαίος», είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλίες-Παρουσιάσεις:    
www.hazliseconomist.com                                                                                
www.cyprus2018.economist.com 


Platinum sponsor: HELLENIC BANK
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsors: Henley & Partners, ExxonMobil, Hellenic Petroleum
Silver sponsors: Eni, European University Cyprus
Bronze sponsor: Noble energy
Communication sponsor: Kathimerini
Contributors: Natural Gas Public Company of Cyprus (DEFA), Nespresso, A2V Lab, Hanikian Law Firm, Proelium
Airline carrier: Aegean
International broadcast partner: Euronews
Logistics supplier: DHL
IT sponsor: Pobuca
E-business provider: Generation Y
Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and Industry


Για το δελτίο τύπου σε pdf πατήστε εδώ.                                                                                                                                                          
1η Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
The Economist 14th Cyprus Summit
Europe: Performing a balancing act
Cyprus: Leaving no stone unturned

1 και 2 Νοεμβρίου 2018
Hilton Park Nicosia

Σε συνεργασία
με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου στην Κύπρο


Gus Bilirakis, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (μέσω Skype)
«Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυναμικές και χρειάζονται όση ενθάρρυνση μπορούν να λάβουν». Το μήνυμα αυτό έστειλε μέσω του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε καταρχάς στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν διασφαλίζει απλώς τους δικούς της πόρους, αλλά συνιστά έναν κρίσιμο κόμβο για τις ευρωπαϊκές αγορές και για χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης έθεσε την προοπτική το φυσικό αέριο να λειτουργήσει ως ειρηνευτική και ενοποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνέβη με τον άνθρακα και τον χάλυβα στην Ευρώπη. Η Κύπρος θα βρισκόταν κυριολεκτικά στη μέση αυτής της εξέλιξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Bilirakis, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να δημιουργήσουν τριμερείς μηχανισμούς με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

«Όπως η γεωγραφική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να αποτελεί ενεργειακό κόμβο, η ίδια θέση την καθιστά διπλωματικό κόμβο», επεσήμανε ο κ. Bilirakis, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

«Για πολύ καιρό έχουμε κρατήσει τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο όμηρο της τουρκικής αδιαλλαξίας στην Κύπρο», παρατήρησε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με τη Λευκωσία.Λόρδος Alister Darling, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου
Αβέβαιη χαρακτήρισε την προοπτική της Ευρώπης σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου Λόρδος Alister Darling, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων μείζονα πρόκληση το Brexit. Ειδικότερα, μίλησε για πολιτική αβεβαιότητα που κρατάει πίσω την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Darling, η κρίση του 2008 έδειξε τι μπορεί να πάει στραβά στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση, κατά τη γνώμη του, ως τείχος προστασίας μπροστά σε μια νέα πιθανή κρίση.


Αναφερόμενος στις τρέχουσες προκλήσεις, στάθηκε στο γεγονός ότι ανεβαίνουν πλέον τα επιτόκια, και χαρακτήρισε σχετικά χαμηλή την ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αν δεν είχε παρέμβει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενδεχομένως να μην είχε ανακάμψει ακόμη η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Darling αναφέρθηκε επίσης στην άνοδο του λαϊκισμού και στο Brexit, δηλώνοντας: «Η χώρα μου έκανε μεγάλο λάθος». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Darling, όπως και να εξελιχθεί το Brexit, θα παραμείνουν στενοί οι δεσμοί της Βρετανίας με την Κύπρο, δύο χώρες οι οποίες «μοιράζονται κοινές αξίες».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, όπως είπε, την τελευταία στιγμή, διότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες. Αναφερόμενος στο σενάριο ενός νέου δημοψηφίσματος, επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος πως η βρετανική κοινωνία έχει μεταβάλει τη στάση της από το Brexit στο Bremain.

Ομιλίες-Παρουσιάσεις:    
www.hazliseconomist.com                                                                                
www.cyprus2018.economist.com


Platinum sponsor:
HELLENIC BANK
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsors: Henley & Partners, ExxonMobil, Hellenic Petroleum
Silver sponsors: Eni, European University Cyprus
Bronze sponsor: Noble energy
Communication sponsor: Kathimerini
Contributors: Natural Gas Public Company of Cyprus (DEFA), Nespresso, A2V Lab, Hanikian Law Firm, Proelium
Airline carrier: Aegean
International broadcast partner: Euronews
Logistics supplier: DHL
IT sponsor: Pobuca
E-business provider: Generation Y
Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and Industry

 


October 23rd 2018

PRESS RELEASE
The Economist 14th Cyprus Summit
Europe: Performing a balancing act
Cyprus: Leaving no stone unturned

November 1st and 2nd 2018
Hilton Park Nicosia

The decline of the traditional middle class, the uncertainty over technological changes and their social impact, the imbalances between financial systems and productive economy, as well as the persistent protectionist and populist tendencies are but a few of the issues to be tackled in the current economic environment, as it is being formed in USA and Europe.

Within this context, Cyprus, having successfully completed the international bailout programme in mid-2016, is on track to stabilise growth. The hydrocarbons exploration process in the Levantine basin has raised expectations that the country can evolve as a significant energy producer and transporter in the region.

Whether Cyprus will benefit from the energy discoveries and its strategic position to establish itself as an investment hub in the εastern Mediterranean is a key question that, among others, will be discussed during
The Economist’s 14th Cyprus Summit, to be held in Nicosia on November 1st and 2nd 2018 under the chairmanship of The Economist’s political and Brexit editor John Peet, in cooperation with the European Parliament Office in Cyprus and the  participation of many important speakers from Cyprus and abroad: 

Ÿ Nicos Anastasiades, President of the Republic of Cyprus
Ÿ Nicos Christodoulides, Minister of foreign affairs, Cyprus
Ÿ Harris Georgiades, Minister of finance, Cyprus
Ÿ Yiorgos Lakkotrypis, Minister of energy, commerce, industry and tourism, Cyprus
Ÿ Constantinos Petrides, Minister of interior, Cyprus
Ÿ Natasa Pilides, Shipping deputy minister to the president, Cyprus
Ÿ Gus Bilirakis, Congressman, United States House of Representatives (via Skype)
Ÿ Elizabeth Spehar, Special representative of the secretary-general & head, United Nations Peacekeeping
   Force in Cyprus

Ÿ Lord Alister Darling, Former chancellor of the exchequer, UK
Ÿ Vladimir Chizhov, Ambassador, permanent representative of the Russian Federation to the European Union
Ÿ Michael Oren, Deputy minister in the prime minister's office, Israel
Ÿ Kathleen Doherty, Ambassador of the United States of America to the Republic of Cyprus
Ÿ Christodoulos Angastiniotis, President, Cyprus Chamber of Commerce and Industry
Ÿ Iain Begg, Professorial research fellow, European Institute, The London School of Economics and Political Science
Ÿ Thanos Dokos, director-general, Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP)
Ÿ Evgenios Evgeniou, CEO, PwC Cyprus
Ÿ Philip Gerson, Deputy director, European department, IMF
Ÿ Demetra Kalogerou, Chairwoman, Cyprus Securities and Exchange Commission
Ÿ Henry MacNevin, Associate managing director, Moody's Investors Service
Ÿ Yannis Matsis, chief executive officer and executive member of the board of directors, Hellenic Bank
Ÿ Rolf Strauch, Chief economist, member of the management board, European Stability Mechanism (ESM)
Ÿ Andreas Yiasemides, vice-chairman of the BoD, Cyprus Investment Funds Association (CIFA)
Ÿ Isfandyar Zaman Khan, lead financial sector specialist, finance, competitiveness & innovation global practice,
   Europe, The World Bank

Detailed agenda:    
www.hazliseconomist.com                                                                                
www.cyprus2018.economist.com
 

Platinum sponsor: HELLENIC BANK
Premium gold sponsor: PwC
Gold sponsors: Henley & Partners, ExxonMobil, Hellenic Petroleum
Silver sponsors: Eni, European University Cyprus
Bronze sponsor: Noble energy
Communication sponsor: Kathimerini
Contributors: Natural Gas Public Company of Cyprus (DEFA), Nespresso, A2V Lab, Hanikian Law Firm, Proelium
Airline carrier: Aegean
International broadcast partner: Euronews
Logistics supplier: DHL
IT sponsor: Pobuca
E-business provider: Generation Y
Supported by the Cyprus Chamber of Commerce and IndustryEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner